Tači najavljuje početak konsultacija za mandatara Vlade Kosova 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je danas da će, nakon pada Vlade, kao predsednik zemlje, bez gubljenja vremena početi konsultacije sa liderima svih parlamentarnih partija.

„Odmah nakon pada Vlade ja ću, na osnovu Ustava i zakona, početi konsultacije sa svim političkim strankama kako bi razmotrio mogućnost formiranja nove vlade stabilnosti, jedinstva, koja će biti sveobuhvatna“, rekao je Tači tokom posete Medicinskom bataljonu Bezbednosnih snaga Kosova.

Kosovski pravnici smatraju da predsednik ima dve mogućnosti, ili konsultacije i zahtev pokretu Samoopredelenje da predloži novog mandatara za sastav Vlade ili izlazak na prevremene izbore, kada to dozvoli situacija sa pandemijom korona virusa.

Mnogi se pozivaju na presedan koji je Tači učinio 2019. godine i koji ga prema njima obavezuje da se tako ponaša i ovom prilikom.

Na osnovu toga presedana Tači je je obavezan da prizna pokretu Samoopredeljnje pravo da ponudi novog mandatara za formiranje Vlade Kosova.

U konkretnom slučaju predsednik je, 14 dana nakon što je prethodni premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku, pisao predsedniku DPK Kadriju Veseljiu, da u svojstvu lidera koalicije, kao pobednik izbora predloži novog mandatara Vlade Kosova.

Posle negativnog odgovora Veseljia Tači nije održao konsultacije sa drugim strankama i dozvolio da Skupština izglasa sopstveno raspuštanje.

Ovde treba imati u vidu i odluku Ustavnog suda Kosova iz 2014. kojom se utvrđuje da pravo predloganja ima samo pobednička stranka ili predizborna koalicija.

U vremenu kada zbog pandemije korona virusa ne mogu biti zakazani izbori, predsedniku ostaje na raspolaganju jedina mogućnost da ponovo da Pokretu Samoopredeljenje mandat za premijera.

U toj situaciji PS može da oteže sa predlogom mandatara, pošto u Ustavu Kosova nema roka do kada treba predlažiti mandatara.

Tu ustavnu mogućnost je PS iskoristio i kada je dva meseca nakon izbora predložio Kurtija za mandatara.

To takodje ostavlja mogućnost da Kurti ostane na čelu Vlade u ostavci još nekoliko meseci, do vremena kada budu stvoreni uslovi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari