Tači o poseti Vašingtonu: Uspešni sastanci o postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je tokom posete Vašingtonu učestvovao na „veoma važnim i uspešnim“ sastancima na kojima se kako je naveo, razgovaralo o mogućnosti postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom i da je dobio podršku zvaničnika SAD za članstvo Kosova u NATO.

Govoreći o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, organizovanom na inicijativu specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela i savetnika za bezbednost Roberta O’ Brajana, Tači je rekao da je taj susret važan jer označava „snažan povratak SAD procesu traženja ili mogućnosti postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije“.

„Sastanak (s Vučćićem) je važan jer označava spremnost za nastavak procesa dijaloga nakon godinu ili više zastoja. Važan je i zato što olakšava postizanje konačnog sporazuma. To je poslednji korak koji je preostao za članstvo Kosova u UN, što znači članstvo u svim međunarodnim organizacijama“, rekao je Tači na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini koju je sazvao pošto kako je rekao, o rezultatima posete Vašingtonu nije mogao da govori u Skupštini Kosova.

Naveo je da su sve institucije, stranke, civilno društvo, mediji i građani Kosova tražili američko prisustvo u dijalogu i dodao da Vašington preuzima vodeću ulogu u tom procesu.

Tači je kazao da je na sastanku s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom izrazio punu podršku postizanju mirovnog sporazuma sa Srbijom.

„Prijem kod državnog sekretara SAD bio je veoma važan i uspešan. Saglasili smo se da Kosovo i SAD imaju sjajne veze. Uveravao sam ga da nećemo dozvoliti da bilo šta naruši taj poseban odnos i međusobno poverenje“, rekao je Tači.

Novinarima je rekao i da je dobio podršku zamenika ministra odbrane SAD Davida Norkuista za članstvo Kosova u NATO.

„U Pentagonu me je dočekao zamenik ministra odbrane Dejvid Norkvist, s kojim sam razgovarao o dostignućima Vojske Kosova i potrebi da Kosovo što pre bude u NATO. Dobili smo punu podršku zamenika sekretara Norkista za tu težnju“, rekao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da je od Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja dobio uveravanja da su stotine miliona dolara spremnih za ulaganja i ekonomski razvoj Kosova, „čim se postigne konačni sporazum sa Srbijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari