Tači: Srbija izvršila genocid i etničko čišćenje na Kosovu 1Hašim Tači Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas na 20. godišnjicu masakra u selu Izbica u opštini Srbica gde je ubijeno 147 osoba, da je Srbija na Kosovu izvršila genocid i etničko čišćenje.

„Prisećamo se svih mučenika i žrtava terora srpske države, tokom 1998. i 1999. godine. Prisećamo se onih koji su ubijeni i masakrirani samo zato što su bili Albanci. Nenaoružani ljudi, starci, žene, muškarci, deca, mladi, ubijani su na svom ognjištu i na svojoj zemlji, svuda po Kosovu“, rekao je Tači.

On je na komemorativnoj akademiji rekao da Kosovo nikada neće zaboraviti tragedije u Likošanu, Ćirezu, Abriji, Račku, Celini, Kruši, Rezali, Ćušku, Pokleku, Studimlju, Meji i mnogim drugim naseljima.

„Srpska država je izvršila genocid i etničko čišćenje na Kosovu. Proterala je na hiljade Albanaca van Kosova i opljačkala je imovinu naših građana. Nikada se neće zaboraviti mere sprskih zločinaca nad kosovskim stanovništvom“, rekao je Tači.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo iz Beograda (FHP) i Fonda za humanitarno pravo Kosovo, od 20. marta do 14. juna 1999. godine, srpske snage su na Kosovu ubile 6.872 Albanskih civila.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da je više od 800.000 albanskih civila deportovano, neutvrđen broj osoba bio je izložen torturi i seksualnom zlostavljanju, a uništen je i opljačkan značajan deo imovine i religijskih objekata kosovskih Albanaca.

„Zločini nad kosovskim Albancima bili su vršeni sistematski i svakodnevno. U samo jednom danu, 26. marta 1999. godine, u Maloj Kruši, Suvoj Reci, Landovici, Celini i drugim mestima ubijeno je skoro 700 civila. U masovnim egzekucijama ubijani su i žene, deca i starci. Njihova tela su spaljivana, bacana u bunare ili sklanjana na tajne lokacije“, naveo je u saopštenju FHP.

Do danas su na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

U Batajnici nadomak Beograda otkrivena su 744 leša kosovskih Albanaca, u Petrovom Selu najmanje 61 telo, kod jezera Perućac masovna grobnica sa 84 tela, a u masovnoj grobnici Rudnica otkrivena su još najmanje 52 leša.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je u predmetima Šainović i drugi i Đorđević utvrdio postojanje državnog plana, čiji je cilj bio proterivanje značajnog broja kosovskih Albanaca, kako bi se obezbedila trajna srpska kontrola nad Kosovom.

Postojanje plana utvrdjeno je, između ostalog, i na osnovu primene jednoobrazne matrice zločina, nekažnjivosti za počinjene zločine i uništavanja ličnih dokumenata kosovskih Albanaca na prelazima prema Albaniji.

FHP konstatuje da suđenja pred sudovima u Srbiji još ne odražavaju obim i karakter počinjenih zločina nad kosovskim Albancima.

„Upadljiv je i izostanak procesuiranja visokopozicioniranih vojnih i policijskih oficira, u čijim je zonama odgovornosti ubijeno na hiljade albanskih civila ili čiji su potčinjeni sprovodili organizovane i koordinirane akcije proterivanja, ubistava, pljačke i skrivanja tela civila“, smatra FHP.

Prema navodima FHP-a, izostali su i postupci za najmasovnije zločine, počinjene tokom kampanje vojnih i policijskih snaga Srbije u vreme NATO intervencije, kao što su zločini u Meji, Korenici, Maloj i Velikoj Kruši, Pustom Selu i Celinama, u kojima je ubijeno više od 800 albanskih civila.

Nije bilo nijednog suđenja za zločine počinjene tokom 1998. godine, u kojima je ubijeno preko 1.000 civila. Takođe, do danas niko u Srbiji nije odgovarao ni za opsežnu operaciju skrivanja tela kosovskih Albanaca u masovne grobnice, konstatuje FHP.

Prema podacima FHP od 24. marta do 12. juna 1999. od posledica NATO bombardovanja SRJ život izgubilo ukupno 754 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari