Tači: Uslov normalizacija odnosa 1Foto: www.president-ksgov.net

Evropska perspektiva Kosova i Srbije zavisi od normalizacije odnosa i ako ne postignemo dogovor o tome poremetićemo evropski put obe zemlje, izjavio je za Glas Amerike predsednik Kosova Hašim Tači.

On je rekao da se nada da će sporazum o normalizaciji odnosa biti postignut ove godine.

“To je u interesu obe strane pošto će samo sporazum o punoj normalizaciji susedskih odnosa, saradnje i pomirenja naše dve zemlje ubrzati evropsku perspektivu i Kosova i Srbije. Ako ne postignemo takav dogovor, naudićemo jedni drugima i poremetiti evropski put jedni drugima tako da bi takav dogovor, za koji se nadam da će biti postignut 2018. obezbedio sigurnu, konkretnu evropsku perspektivu za Kosovu i Srbiju ali i ceo region“, rekao je on.

On nije hteo da nagađa kakav bi konačni sporazum mogao da bude ali je izrazio uverenje da će Kosovo na kraju tog procesa biti članica UN što bi sprečilo dalje negiranje nezavisnosti Kosova. Kosovo i Srbija treba da postignu dogovor koji će podržati i Evropska unija, rekao je Tači.

„Naš put je evropska perspektiva. Istovremeno, moramo da imamo na umu da su okolnosti Kosova drugačije od ostalih zemalja regiona, zato što ga još nisu priznale sve zemlje EU. Ta neizvesnost i neodređenost definitivno nije znak neuspeha kosovskog angažovanja već nedostatka evropskog jedinstva kada je reč o Kosovu, koje postoji zbog stava Španije, Rumunije, Grčke, Slovenije i Kipra, ali posebno Španije,” rekao je Tači

Upitan o mogućnosti dogovora o podeli Kosova, Tači je rekao da je takvih pokušaja bilo ali da je to nemoguće. Kosovo je suverena država koja ima međunarodno zagarantovani teritorijalni integritet, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari