Tači za RSE: Niko ne može da bude iznad partnerstva Kosova i SAD 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je nosiocima vodećih pozicija u kosovskim institucijama da preduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE), Tači je naglasio da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.

Sjedinjene Države su zatražile od Vlade Kosova da suspenduje odluku o carini, navodeći da je u suprotnosti sa strateškim interesima SAD, podseća radio.

Govoreći o predlogu premijera Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, Tači je istakao da ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za sto. „Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima SAD ticao se mog ohrabrenja za preduzimanje potrebnih, pametnih i streških koraka za zemlju“, rekao je Tači.

Tači je rekao da nije predložio suspenziju teksi već da je „ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu“. Prema njegovim rečima, Kosovo može da ide napred i da bude uspešno samo u uskoj koordinaciji sa EU i SAD.

„Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD“, ponovio je Tači. Povodom konstatacije da premijer Kosova Ramuš Haradinaj neće da povuče takse, Tači je rekao da je na koalicionim partnerima i Vladi da predduzmu potrebne korake. Moja poruka je da gledamo u budućnost, da strateški delujemo tako da doprinesemo viznoj liberalizaciji i snažnoj podršci za jačanje vojske i konsolidaciji države unutra i spolja, rekao je Tsči. Komentarišući predlog Haradinaja i zahtev da se održi međunarodna konferencija za Kosovo, Tači je rako da proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD i tako će se ostati i u budućnosti. „Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto“, poručio je Tači.

Tači je rekao da ohrabruje koalicione partnere da nastave razgovore i donesu ispravne i pametne odluke, da budu kreativni i fleksibilni u svom pristupu, kako bi Kosovu bila otvorena vrata i u Vašingtonu i u Briselu. Kada je Kosovo delovalo u koordinaciji sa SAD i EU, uvek je bilo uspešno. U drugim okolnostima, bićemo zaista zaboravljeno i izolovano mesto, nešto što građani i politika Kosova ne zaslužuju, pomovio je Tači.

Uz podsećanje da su se svi politički lideri Kosova izjasnili protiv korekcije granice, Tači je rekao sa su svi lideri i političke partije na Kosovu su za dijalog, za pregovore, za sporazum sa Srbijom koji podrazumeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN, koji će uključiti i pitanje nestalih, izbeglica, srpskog kulturnog nasleđa, ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo. Ukratko, o supstanci sporazuma razgovaraće se u narednim koracima.

Na pitanje šta je Kosovo spremno da ponudi Srbiji kao kompromis, Tači je rekao da Državna delegacija Kosova razgovara o konkretnim i jasnim pitanjima i kako da se nađe jedno kreativno, elegantno rešenje oko kojeg će se složiti obe strane. On je rekao da se nije tazgovaralo o spajanju dve Mitrovice „Želim da odbacim sve dezinformacije bilo o Gazivodama, o Severnoj Mitrovici ili Trepči, oni su bili i ostaju neugroženi“.

Tači je naglasio da će Kosovo biti ujedinjeno.“svi smo za dijalog, želim da budemo još ujedinjeniji u finalnoj fazi“, rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari