Tadić: Bez dijaloga nije moguć nikakav napredak 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Nemam prevelika očekivanja od današnjeg sastanka, jer je EU proteklih godina imala veća očekivanja od saradnje s Vučićem na temi Kosova nego od unapređenja demokratije i pravne države u Srbiji. Videćemo da li će se nešto izmeniti.

S druge strane, dobro je da na ovaj sastanak dolaze i predstavnici takozvane bojkot opozicije, koji su nakon odluke o bojkotu odbijali čak i da razgovaraju sa predstavnicima iz EU, poručio je u izjavi za naš list Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke, uoči jučerašnjeg sastanka predstavnika opozicije sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem u Beogradu.

Naš sagovornik konstatuje: „Na kraju, svakome bi trebalo da bude jasno da bez dijaloga nije moguć nikakav napredak.“.

– Nadam se da će predstavnici EU shvatiti da Vučićevo uništavanje demokratije u Srbiji proizvodi bezbednosne rizike i za samu EU, a ne samo za građane Srbije  i da nas u tom smislu konačno udaljava i od održivog rešenja za pitanje Kosova. A nadam se i da će deo proevropske opozicije takođe shvatiti da je odustajanje od dijaloga sa predstavnicima EU besmisleno, kao što je bio slučaj tokom kampanje bojkota, smatra Tadić.

Pored Socijaldemokratske stranke, poziv na jučerašnji sastanak sa zvaničnikom Evropske unije, koji je trebalo da se održi u večernjim satima u jednom beogradskom hotelu, bio je upućen i Stranci slobode i pravde,  Demokratskoj stranci, Pokretu slobodnih građana i Narodnoj stranci.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, navodi za Danas: „Očekujem da nakon objektivnog izveštaja Evropske komisije učinimo još jedan korak u prevazilaženju krize demokratije u Srbiji.“

– Više niko ne može da ignoriše eroziju evropskih vrednosti u Srbiji i jasno je da taj problem moramo rešavati pod hitno. Evropska unija je i dalje najbolji partner u tom procesu, ukazuje Grbović.

Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke, i jedan od učesnika planiranog sastanka sa Varheijem, ocenjuje za naš list: „Dobro je da se dešavaju sastanci kao ovaj, ali nema razloga za velika očekivanja.“

– Za oživljavanje demokratije u Srbiji nije dovoljan aspirin. Treba ozbiljna terapija. Za početak, a sudeći po izveštaju Evropske komisije, dobro je da smo i oni i mi uspostavili identičnu zabrinjavajuću dijagnozu, smatra Ponoš.

Podsetimo, lideri Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i PSG, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, i Pavle Grbović, poslali su zajedničko pismo poslanicima Evropskog parlamenta, u kojem su pozdravili ocene Evropske komisije iz Izveštaja o Srbiji koje se odnose na stanje demokratije, a posebno ukazivanje na probleme u izbornom procesu, „u kojem nema čak ni terena za jednak pristup i političku utakmicu“.

„Mi, proevropske stranke opozicije u Srbiji, povezani s grupama Socijalisti i demokrate i grupom ‘Obnovimo Evropu’ (Renew Europe), pozdravljamo ocene o stanju demokratije iz izveštaja o napretku Evropske komisije, iznad svega o problemima u vezi s izborima u kojima nema ni elementarnih uslova za političku utakmicu… Više je nego jasno da Srbija ima ozbiljnih manjkavosti kada su u pitanju osnovni politički kriterijumi za članstvo u EU i da je trenutni kurs nemoguć za državu koja zeli da se priključi EU“, navodi se u pismu, preneo je portal Direktno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari