Tadić: Ujediniti se oko zajedničkog kandidata 1Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić apelovao je danas na sve predstavnike stranaka opozicije da se ujedine oko zajedničkog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima jer je to, kako je rekao, suštinski prvi korak u obaranju vlasti Aleksandra Vučića.

Tadić nije želeo da govori o imenima potencijalnih predsedničkih kandidata opozicije, ali veruje da zajednički kandidat može da pobedi i Aleksandra Vučića, ukoliko Vučić bude predsednički kandidat.

Ako Aleksandar Vučić bude predsednički kandidat to će dovesti do polarizacije društva kao što je bilo 2000. godine, jer bi glasali i oni koji sada ne misle da glasaju na predsedničkim izborima, rekao je Tadić novinarima uoči početka sednice Glavnog odbora SDS.

„To je nešto što Vučić sa takvim političkim iskustvom dobro zna i zato je mnogo bolje da njegov kandidat bude Tomislav Nikolić, protiv tri, četiri, pet predsedničkih kandidata opozicije“, rekao je Tadić i naglasio da ko to u opozicionim strankama ne razume direktno radi za Vučića.

„Sve stranke opozicije koje u ovom trenutku nameću svoj interes u odnosu na opšti interes rade za Vučića. Sve stranke koje razmišljaju o mnogim kandidatima, uključujući i svoje političke lidere rade za Vučića“, rekao je on.

Tadić je rekao da bi u takvoj situaciji Vučić lagodno mogao da stane iza „katastrofalnog kandidata kao što je Nikolić, čoveka koji svakoga dana sramoti našu zemlju u međunarodnoj javnosti“.

Ako Srbija dobije još jednom Nikolića za predsednika, biće to, prema Tadićevoj oceni, istorijska sramota.

On je ponovio apel strankama opozicije da sednu za sto, razmisle o zajedničkom kandidatu i shvate potencijal predsedničkih izbora.

Tadić je rekao da bi, ukoliko bi govorio o konkretnim imenima ljudi koji bi mogli biti kandidati, načinio bi im štetu jer bi „tabloidni mediji razneli tog čoveka ovog trenutka“.

„Već su počeli da raznose svakog čoveka koji bi mogao biti potencijalni kandidat i zato svojim izjavama neću da radim u korist Vučićeve vlasti“, naglasio je on.

„Ime predsedničkog kandidata neću da govorim, a sa svim potencijalnim razgovaram. Tako neću da govorim ni o sebi. Sve te budalaštine koje plaćeni analitičari govore da vlada veliki egoizam i spremnost da radimo samo za sebe, padaju u vodu“, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da se dogovori o sastanku sa drugim političkim strankama kada dobije dovoljna uveravanja da će sastanak biti efektivan, da se dogovorimo o važnim stvarima, pa i o zajedničkom kandidatu, a ne samo o fer uslovima za izbore koji su od presudne važnosti.

Prema njegovim rečima, radi se o sastanku proevropske opozicije i njihovom zajedničkom kandidatu.

„Ne mogu da menjam svoju stratešku orijentaciju, vrednosti i neću je menjati u budućnosti“, rekao je Tadić na pitanje o saradnji sa Demokratskom strankom Srbije i Dverima.

Govoreći o Liberalnoj demokratskoj partiji, Tadić je rekao da mu je žao što je ta stranka pokušavala na svaki način da uđe u Vladu Srbije.

„Kada bi LDP pristupio zajedničkom proevropskom bloku koji daje zajedničkog predsedničkog kandidata, a onda dobiju u poslednjem trenutkui Vučićev poziv da uđu u Vladu i onda izađu iz političkog bloka potpuno bi srušili svaku kampanju na predsedničkim izborima kao od šale“, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da nije lako doći do zajedničkog predsedničkog kandidata i zato je potrebno da politički lideri ugrade svoje napore i lične interese u opšti interes.

„To je moj apel Demokratskoj stranci i Dosta je bilo. To vam kažem kao čovek koga su stalno optuživali da misli samo o sebi i svojoj kandidaturi, što je besmislica i uveren sam da možemo da pobedimo Vučićevog kandidata, a to znači obaranje vlasti Srpske napredne stranke“, zaključio je Tadić.

Jovanović: Predsednik koji će zaista predstavljati društvo

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas u Kragujevcu da će u narednom periodu učiniti sve da građanska, demokratska opozicija na predsedničke izbore izađe sa jednim zajedničkim kandidatom. Jasna poruka koju želimo da pošaljemo sa ovog našeg susreta je da LDP ne želi Tomislava Nikolića na mestu predsednika države, da LDP želi da iz ovih izbora Srbija izađe prvi put sa predsednikom koji će zaista predstavljati čitavo društvo, da smo o tome spremni da razgovaramo, rekao je Jovanović na skupštini kragujevačkog odbora LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari