Tadić: Vučić pravi dimnu zavesu kojom prikriva kriminal 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Tačno je to što je Vučić rekao da su u laži kratke noge, samo što je i ovaj put on taj koji iznosi laži.

Ni jedan jedini komad oružja nije izvezen na osnovu odluke kojom je danas mahao, ponovo praveći dimnu zavesu kojom prikriva kriminal koji ova vlast sprovodi, jer to ni nije odluka o izvozu oružja. Zamahao je kao nekakvim dokazom papirom koji jedino dokazuje da je Ministarstvo ekonomije tražilo dozvolu da se i to ministarstvo ubuduće, pored drugih nadležnih ministarstava i državnih službi, izjašnjava o eventualnim budućim zahtevima za izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke, upitan kako komentariše tvrdnje koje je u petak izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić o izvozu oružja u Jermeniju.

Vučić je na konferenciji za novinare pokazao dokument, ističući se da se na njemu navodi da je Vlada, čiji je premijer bio Mirko Cvetković, a za vreme predsedničkog mandata Tadića, „donela 24. maja 2012. zaključak, na predlog tadašnjeg ministra ekonomije, da je saglasna sa tim ministarstvom da se izvozi oružje za potrebe državnih organa Jermenije“.

„Kriv sam i kad nestane struje i kad padne grad, što ne bi bio kriv i za dokumente koje potpisuje Mirko Cvetković“, rekao je Vučić, ističući da su „u laži kratke noge“.

Tadić za naš list navodi da se „uostalom, iz datuma donošenja odluke (24. maj 2012) jasno vidi da već nekoliko meseci nisam bio predsednik Srbije i da je odluka doneta nekoliko nedelja pre isteka mandata te vlade“.

– Ponavljam, to nije odluka o izvozu oružja, već o uključivanju Ministarstva ekonomije u davanje mišljenja o budućem, hipotetičkom zahtevu za izvoz i na osnovu te odluke nikada nije izvezeno oružje, niti je moglo biti. A inače, ni nije svaki izvoz oružja u Jermeniju sporan, jer ne mora da se radi o ofanzivnom naoružanju koje ugrožava bezbednost našeg strateškog partnera Azerbejdžana. Međutim, Vučić je i ovaj put prećutao ono što jeste sporno –  privilegovanje privatne firme finansijera njegove stranke Slobodana Tešića na račun naše namenske industrije i međunarodnog ugleda Srbije. Detaljnije o svemu ovome govoriću sutra (subota) na konferenciji za štampu, poručuje Boris Tadić.

Podsetimo, SDS je nedavno od predsednika Vučića zatražila da odgovori na pitanje „kakve veze ima opstanak domaće namenske industrije sa privatnim poslovima finansijera SNS“ Slobodana Tešića.

Dragan Šutanovac, koji je bio ministar odbrane u Cvetkovićevoj vladi, i aktuelni je predsednik Saveta za strateške politike, za Danas objašnjava: „Nakon što je 2010. Azerbejdžan skinut sa liste zemalja u koje Srbija ne izvozi naoružanje i vojnu opremu, 2012, na predlog Ministarstva spoljnih poslova, tehnička vlada je usvojila zaključak po kome se odobrava izvoz i u Jermeniju. Obrazloženje je bilo da se na taj način Srbija ne stavlja ni na jednu stranu u sukobu.“

– Imajući u vidu da Jermenija nije pod sankcijama i da je izvoz u Jermeniju apsolutno legitiman, posao MSP-a je upravo da ceni spoljnopolitički kontekst i da izdaje saglasnost u skladu sa tim procenama. Imajući u vidu da Srbija nije izvozila u Jermeniju sve do 2017. godine, zaključak iz 2012. je samo otvorio mogućnost, ali postavlja se pitanje da li je MSP prevideo da će izvoz u Jermeniju negativno uticati na odnose sa Azerbejdžanom. I konačno, ovo nije problem ni trgovaca ni fabrika koje, svako iz svog ugla, žele da plasiraju proizvod već isključivo institucija koje učestvuju u izdavanju dozvole za izvoz, u ovom slučaju pre svih MSP. Dakle, ima istine da je Vlada usvojila zaključak u maju 2012. i otvorila vrata za trgovinu, ali još uvek je ključnu reč morao da da MSP, kaže Šutanovac.

Kako je preneo TV N1 na svom portalu, dokumenti do kojih je nedavno došao nedeljnik NIN pokazuju da je firma Vektura trans, koja je pod kontrolom Slobodana Tešića, jednog od finansijera Srpske napredne stranke, izvozila velike količine oružja iz fabrika Krušik iz Valjeva, Prva petoletka iz Trstenika i Zastava oružje iz Kragujevca u Jermeniju, koja je u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari