Tadić: Za razliku od Gruevskog, ja nisam zloupotrebio položaj 1Foto: Stanislav Milojkovic

Vučić je besramno uporedio nabavku vozila za Gruevskog, sa nabavkom vozila za mene u vreme mog mandata.

Razlika je u tom što je Gruevski počinio delo zloupotrebe službenog položaja, a ja se nisam mešao nadležnima u nabavku tehničkih sredstava za zaštitu državu, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke.

On je time odgovorio na tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „Tadić na isti način nabavio mercedes kao Nikola Gruevski“, bivši makedonski premijer koji je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke 600.000 evra vrednog vozila za potrebe vlade i za kojim je Skoplje raspisalo međunarodnu poternicu. Vučić je preksinoć u emisiji Ćirilica na TV Hepi izjavio da je službeni automobil za vreme predsedničkog mandata Tadića kupljen preko Bezbednosno-informativne agencije bez tendera.

Boris Tadić rekao je pak da se u „slučaju Gruevskog radi o zloupotrebi službenog položaja, a u mom slučaju o bezbednosnoj proceni nadležnih, u šta se ja apsolutno nisam mešao“, dodajući da je „Vučić uporedio kršenje zakona sa poštovanjem zakona i procedura“. On tvrdi i da je „Vučić znao da Gruevski treba da ide u zatvoru i morao je dobiti informaciju kada je došao na granicu, ako nije, on je totalni amater“.

– Radi se o evidentnom organizovanju prebacivanja Gruevskog u dogovoru albanske, mađarske, crnogorske i srpske vlasti. U Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i Mađarskoj, državama koje su organizovale prebacivanje Gruevskog, napravljena je falanga populista na vlasti i opasno bratstvo ljudi koji uništavaju civilizacijske vrednosti u svojim zemljama“, kazao je predsednik SDS.

Aleksandar Vučić je u „Ćirilici“ kazao da „onima koji kažu da za slučaj Gruevski treba da se pitaju Albanija, Crna Gora i Srbija treba uputiti pitanje kako je Gruevski izašao iz Makedonije – da li ga je Makedonija tada gonila ili ne“. On tvrdi da je u Srbiji što se „slučaja Gruevski“ sve urađeno po zakonu.

– Dana 11. 11. tokom noći, negde između jedan i dva, nemamo zvanične podatke, lice Nikola Gruevski ulazi na teritoriju Albanije, legitimisavši se i u pratnji dva lica mađarske nacionalnosti. Potom ulazi u Crnu Goru na prelazu Božaj, ponovo sa regularnim dokumentima i sa pasošem izdatim u mađarskoj ambasadi u Tirani. Nakon toga, 11. 11. ulazi u Srbiju sa regularnom ličnom kartom i u pratnji ta ista dva lica, a zatim 12. 11. u 5. 11 sati imenovano lice napustilo je Srbiju na prelazu Horgoš sa propusnicom izdatom u Tirani, sa ličnom kartom i u pratnji lica sa diplomatskim dokumentima i diplomatskim vozilom… Tek 13. 11. u 19:35 od Interpola Skoplje dostavlja nam se poternica. Dakle, da smo ga zaustavili to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane… Tri dana kasnije! Koga vi zavitlavate, tražite da Srbija hapsi ljude bez poternice, da li mislite da smo mi divlje pleme, da li to od Srbije očekujete umesto da se pitate koga ste pustili i zašto ste toliko čekali… Sve je urađeno u skladu sa zakonom i u Crnoj Gori i u Srbiji i šta ćemo sad?“, kazao je predsednik Srbije, preneli su domaći portali.

Upitan kada je poslednji put razgovarao sa Gruevskim, Vučić je rekao da je to bilo tokom nereda u Sobranju, u aprilu 2017 i „još jednom posle toga, u vezi sa Evropskom narodnom partijom . Kako je pojasnio, Gruevski ga je „iz Beča molio da apeluje na smirivanje situacije“ tokom nereda u Skoplju. On je istakao i da je sa aktuelnim makedonskim premijerom Zoranom Zaevim zvanični Beograd uspostavio „normalnu komunikaciju“, uz opasku: „Srbija nema nikakve pretenzije ka Makedoniji niti ima nekakav problem. Oni su nama jedna od najbližih naroda i imaćemo sa njima najbolje odnose i u budućnosti.“

„Država prožeta kriminalom“

Prema mišljenju Borisa Tadića, „Srbija je danas prožeta kriminalom – ogromna većina u vladi je korumpirana, a Vučić umesto da hapsi optužene za organizovani kriminal, on pravi koalicije sa njima i bivaju oslobođeni fingiranim sudskim procesima“. „Niko na normalnim izborima ne može u narednih 10 godina da pobedi one koji imaju apsolutnu kontrolu nad medijima i finansijama. Ovakva vlast obesmišljava izbore, što je kraj demokratije“, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari