Tela SE neće tolerisati pritiske na lokalnu vlast i kriminal 1

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio je da održi sednicu u Beogradu, 7. februara, nakon što su i predstavnici drugih zemalja pokazali interesovanje za pritiske na lokalnu vlast u Srbiji.

Izlaganje gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića na Kongresu Saveta Evrope o pritiscima vladajuće SNS na nezavisne gradove u Srbiji, ali i inicijativa koju su on i gradonačelnik Paraćina Saša Paunović uputili tokom sastanka u Istambulu u junu ove godine, navelo je Komitet da sledeće zasedanje organizuje baš u našoj zemlji kako bi se detaljnije upoznali sa situacijom na nivou lokalne vlasti.

Izlaganje gradonačelnika Šapca propraćeno je podrškom brojnih kolega iz drugih zemalja i njihovim interesovanjem za dalji razvoj situacije.

Andreas Gasner, jedan od delegata iz Nemačke, poručio je tokom debate da se svi navodi koje je Zelenović izneo moraju ozbiljno ispitati, te da je zato važna saradnja predstavnika lokalnih vlasti iz cele Evrope i neophodna podrška Kongresa.

– Pritisci na lokalnu vlast i gradonačelnik ne smeju se tolerisati, posebno ne ako ima sumnji da na aktivnosti koje su povezane sa kriminalom. To je poruka koju moramo da pošaljemo sa ovog skupa, poručio je Gasper.

I druge kolege iz zemalja u razvoju, koje su se susretale sa sličnim problemima, zahvalile su Zelenoviću što je imao hrabrosti da javno i glasno govori o konkretnim slučajevima, ali i pruži otpor svim pritiscima.

Komitet za monitoring će do sednice u Beogradu pregledati dokumenta o konkretnim problemima sa kojima se susreću odbornici i gradske uprave nezavisnih lokalnih vlasti, a koje i list Danas objavljuje u serijalima.

Nebojša Zelenović ocenio je za Danas da je to veliki korak i da sada ostaje da se pripreme svi potrebni izveštaji i da se dokaže ono što je predstavljeno u Strazburu.

– Ja ću se postarati svim snagama da ova tema koju sam otvorio zajedno sa Sašom Paunovićem bude na dnevnom redu u Beogradu i da se svi dokazi koje smo prikupili ozbiljno razmatraju, naveo je Zelenović.

Gradonačelnik Šapca je ove nedelje održao govor na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu u okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“ gde je istakao da predstavnici republičke vlasti, predvođene SNS-om, pokušavaju da potkupe, obmanjuju i ucenjuju odbornike lokalnih vlasti kako bi preuzeli kontrolu na svim nivoima uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari