Tepić: Vulin promovisao i finansijski pomogao igru "Bitka na Drini" 1Marinika Tepić Foto: Nova stranka

Marinika Tepić, poslanica Nove stranke, pozvala je premijerku Anu Brnabić, Vladu Srbije i nadležna ministarstva da odgovore kako je moguće da je predstavnicima ultranacionalističke organizacije Srpska desnica omogućeno prisustvo u beogradskoj osnovnoj školi “Jelena Ćetković” na prezentaciji društvene igre „Bitka na Drini“.

Ona je zatražila i odgovor zbog čega su pojedina ministarstva učestvovala u finansiranju izrade te igre, uz objašnjenje da se radi o nastavnom sredstvu. Zatražila je i informaciju o tome koliko je sredstava izdvojeno za tu igru i kako je moguće da igra koja za temu ima bitku bude deklarisana kao naučno sredstvo.

„Kako je moguće da ljudi osuđeni za teška krivična dela prisustvuje skupu u školi i još se fotografišu sa upravom škole i pobednicima takmičenja i zašto Vlada i Ministarstvo prosvete ne reaguju na to? Odgovor je zato što su Vlada i njeno ministarstvo finansirali projekat“, rekla je ona na konferenciji za novinare i podsetila da je još 2016. godine Ministarstvo za rad, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vulin, finansijski pomoglo tu igru i njenu promociju u osnovnim i srednjim školama.

Tepićeva je navela da osim što je Vulin promovisao tu ratničku igru još pre dve godine, to je učinio i Bratislav Gašić, ne zna se u kom svojstvu, te iste 2016. godine i to u bliblioteci u Kruševcu.

”Početkom ove godine u opštini Ruma, čelnici te opštine slikali su se sa čovekom koji se predstavlja kao Frigo Žika, koji je navodno za škole u Rumi nabavio igricu “Bitka na Drini“, a kjoja je navodno nastavno učilo u oblasti istorije.
Društvena igra „Bitka na Drini“ je izrađena u sklopu projekta „Topličkim junacima“ kao edukativno sredstvo koje đacima osnovnih i srednjih škola treba da proširi znanja iz istorije. Finansije je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, preko Sektora za boračko-invalidsku zaštitu.

„Ovo je situacija kada vi, pod plaštom pacifističke i mirovne poruke, uvodite u obrazovni sistem na mala vrata ultra desničare. I što je najgore, ovo je sve finansirano od Vlade Srbije“, rekla je Tepićeva i dodala da ako premijerka može da reaguje na tvitove svojih ministara, mogla bi da reaguje i događaj u kojem Srpska desnica, profašistička i ultranacionalistička organizacija, neometano ulazi u osnovne i srednje škole i učestvuje u projektu koji finansira Ministarstvo za rad“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari