Tončev: U Vladu ne ulazimo kao razbojnici, kroz prozor, već na poziv SNS-a 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Na prolećne parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore koalicioni partneri Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, gotovo izvesno, izaći će na posebnim izbornim listama, iako će lideri ovih dveju stranaka Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, kako je najavljeno formalno razgovarati o koaliciji nakon Božića.

Naprednjaci za sada ne odbacuju potpuno ponudu Dačića za formiranje jedne predizborne liste, ali smatraju da je celishodnije nakon prolećnih izbora praviti postizbornu koaliciju. Međutim, prema oceni političkih analitičara namera lidera SPS je da ne reskira previše, već da predizbornom koalicijom unapred obezbedi mesto u budućoj Vladi Srbije.

Šta mislite da li će SNS i SPS izaći zajedno na izbore?

Loading ... Loading ...

Boban Stojanović, politički analitičar, kaže za Danas da socijalističkoj partiji nije problem prelazak izbornog cenzusa, već što ta stranka može ostati van buduće Vlade.

– Ta stranka je suočena sa činjenicom da može biti najveći gubitnik bojkota izbora i zato želi da obezbedi mesto u novoj Vladi. Stvar je u tome da postoji velika šansa na nakon parlamentarnih izbora samo dve liste SNS i SPS pređu cenzus i u tom slučaju bi SPS sigurno postao opozicija. Čak i da tri liste pređu cenzus velika je šansa da bi socijalisti ostali u opoziciji. Zato Dačić želi predizbornu koaliciju kako bi postojale manje šanse da ih Vučić odstrani iz Vlade. S druge strane, SNS jako dobro zna šta su namere Dačića i zato i ne verujem da postoji minimalna šansa za predizbornu koaliciju. U slučaju kada bi socijalisti i naprednjaci izašli u koaliciji postojala bi ozbiljna šansa da samo jedna lista pređe cenzus, a to bi dovelo do snažnijeg efekta bojkota – kaže Stojanović. On dodaje da Dačić pokušava da se pred izbore pozicionira kao dobar saradnik Vučića kako bi ostao u vladi. Naš sagovornik napominje i da Vučić ne može u potpunosti da se reši Dačića jer sigurno dugoročno razmišlja i o predsedničkim izborima na kojima mu ne bi odgovarao protivkandidat SPS. Stojanović zato veruje da ćemo imati jedan dug taktički rat između SNS i SPS gde obe strane mogu i da dobiju i da izgube .

I u SPS navode da za njih cenzus nije problem, jer prema svim istraživanjima oni imaju više od deset odsto podrške građana, ali negiraju da im je namera da obezbede učešće u budućoj vladi. Tvrde da se u ponudi SNS-u za formiranje zajedničke izborne liste nisu rukovodili uskostranačkim, već širim nacionalnim interesima.

– Moram mnoge da razočaram – ni ovoga puta cenzus neće biti upitna stvar za SPS. U Vladu ne ulazimo kao razbojnici, kroz prozor, dimnjak ili ventilacioni otvor, već isključivo na poziv SNS-a koji nam ukazuje poverenje i koji je u prilici da suvereno bira partnere i zaključuje postizborne koalicije. Javnost treba da zna da je Predsedništvo SPS jednoglasno podržalo predlog predsednika Dačića za zajedničku izbornu listu sa SNS. Kada smo razmatrali taj predlog, mi se kao partija nismo rukovodili uskostranačkim, već širim nacionalnim interesima. Naše političko iskustvo je neprocenjivo i neophodno, a koalicija sa SNS-om će nam omogućiti da radimo najbolje i najviše za dobrobit Srbije. Verujem da će sve to, kao i našu poruku o zajedništvu prepoznati i funkcioneri SNS-a poput Zorane Mihajlović i Dragana Šormaza pa da će svoju energiju umesto na negaciju postojanja socijalista, usmeriti na jačanje državotvornosti – kaže za Danas Novica Tončev, potpredsednik SPS, i dodaje da ponuda SPS nije marketinški trik i da SNS ima puno pravo da oceni šta je najcelishodnije rešenje.

Na pitanje šta bi se dobilo ovom predizbornom koalicijom, potpredsednik socijalista kaže da se pre svega dobija sinergija glasova, ali i podrška za kontinuitet velikih infrastrukturnih projekata, strukturnih reformi, jačanja spoljnopolitičkih pozicija Srbije i odbranu Kosova.

– Mi bismo na taj način najbolje demonstrirali lojalnost koalicionom partneru koji je često sumnjičav u naše iskrene namere i pripisuje nam pretenzije prema nekim političkim autsajderima. Zato bi, matematički posmatrano, koalicija SNS-SPS po broju osvojenih glasova i mandata odnela istorijsku pobedu. Ipak, evidentno je da mi danas nemamo ozbiljnu konkurenciju, da nismo u defanzivi u odnosu na ostale političke subjekte, pa bez problema možemo da trčimo trku i sa samostalnim listama, a sinegriju naših politika da pravimo nakon izbora – navodi Tončev.

Upitan da prokomentariše primedbe pojedinih socijalista da bi SPS izlaskom na izbore u koaliciji nastavio da gubi identitet, Tončev odgovara da moramo biti svesni i svih posledica koje koalicija sa sobom donosi.

– Naravno, ne mislim tu na tehnička pitanja oko mandata, finansiranja kampanje, zastupljenost u medijima ili na bilbordima. Ključni problem je to što svaka koalicija ume prilično da ušuška i uspava stranačku mašineriju na terenu. Za jednu stranku sa tradicijom kakvu ima SPS, rizik je da propusti da, na republičkim izborima, testira sopstvenu borbenu spremnost i snagu naših odbora na terenu, da ne izmeri domet svoje kadrovske i programske politike „po dubini“. Ako si socijalista u politici, onda moraš da budeš odgovoran prema sebi i prema drugima. Ne smemo da bežimo od svojih komšija i od problema običnog čoveka. Naši tradicionalni glasači mogli bi da nas optuže da smo ih izdali, jer zbog zagarantovanih mandata nismo hteli da prljamo cipele. Da ne govorim od pojedinim drugovima koji bi jedva dočekali da se sa vlastitim rezultatom velike nule, dokopaju privilegija i udobnih državnih fotelja. Dakle, koalicija je uvek mač sa dve oštrice, pa je politička procena da li se isplati rizikovati ili ne – naglašava Tončev.

Njegov stranački kolega Đorđe Čabarkapa, potpredsednik Izvršnog odbora SPS, kaže za Danas da dušebrižnici za identitet SPS nema razloga da brinu, jer su socijalisti svoj identitet do sada mnogo puta potvrdili i da je SPS i danas druga politička opcija po snazi u Srbiji. On kaže i da nisu bitne funkcije, već šta SPS i SNS zajedno mogu da urade u najboljem interesu Srbije i da zato nema mesta zlonamernim i malicioznim komentarima.

– Nije reč o strahu od izbornog rezultat ili o tome ko će jeftinije i lakše da prođe, već o dobronamernom predlogu koji je utemeljen na državotvornoj politici, strateškom partnerstvu i potrebi da apsolutno niko više ne može govoriti o predsedniku SPS i SPS u celini kao nelojalnom partneru – napominje Čabarkapa.

Naprednjaci, ipak, u neformalnom razgovoru za Danas kažu da nema razloga za predizbornom koalicijom sa socijalistima. Navode da prema poslednjim istraživanjima SNS ima podršku veću od 55 odsto i da bi zato bila besmislena koalicija sa socijalistima. „Kada bismo se ujedinili, nisam siguran da bismo dobili 65 odsto podrške“, navodi sagovornik Danasa iz SNS i dodaje da jedan od razloga zbog čega naprednjaci nisu zainteresovani za jedinstvenu listu taj što bi jedan broj članova SNS mogao da ostane van izborne liste zbog te saradnje. „Kako bi se sprečilo to potencijalno nezadovoljstvo bolje je ići na dve liste, a nakon izbora praviti postizbornu koaliciju „, napominje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari