Tragični događaj na Kosovu usred kampanje za lokalne izbore 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Zvaničnici Demokratske partije Kosova, Astrit Ademaj, kandidat za gradonačelnika Peći i Bljerand Kadriaj, nekadašnji kandidat za gradonačelnika Dečana, ubijeni su u sredu uveče u Peći. Brat Astrita Ademaja ranjen je u istoj pucnjavi.

Kako su prenele agencije, policija je saopštila da je obaveštena da je oko 20 sati i 20 minuta u blizini Ekonomske škole došlo do pucnjave i da su odmah na lice mesta izašli njeni pripadnici i državni tužilac. Kako su izvestili mediji, zločinu je prethodio verbalni sukob, nakon čega je došlo do pucnjave. Bljerand Kadriaj je na prošlim izborima bio kandidat za gradonačelnika Dečana i politički savetnik bivšeg ministra finansija, Bedria Hamze.

Kako je preneo portal Kossev, kosovski premijer Aljbin Kurti oglasio se putem svoje Fejsbuk stranice, potvrđujući identitet žrtava i pozvajući policiju da što pre rasvetli ceo slučaj.

– Šokirani smo večeras ozbiljnim događajem koji se desio u Peći. Prema zvaničnoj potvrdi Kosovske policije, na mestu događaja ubijena su dva državljanina naše zemlje, kandidat za gradonačelnika Peći A.A. i bivši kandidat za gradonačelnika Dečana B.K., obojica iz Demokratske partije Kosova. Najiskrenije saučešće izražavamo porodicama žrtava, prijateljima i saradnicima iz Demokratske partije Kosova. U ovim teškim trenucima delimo njihovu bol zbog ovog tragičnog gubitka – napisao je Kurti.

Kako je objavila Radio televizija Kosova, kosovska predsednica Vjosa Osmani izrazila je saučešće porodicama, zbog dvostrukog ubistva u Peći i zatražila od agencija za sprovođenje zakona da intenzivno rade na rasvetljavanu ubistava.

– Bila sam tužna kada sam primila vest o večerašnjem tragičnom događaju u Peći, u kojem su život izgubili kandidat DPK za gradonačelnika Peći i bivši kandidat za gradonačelnika Dečana. Iskreno saučešće porodicama poginulih i DPK -u. Povređenima želim brz oporavak. Pozivam agencije za sprovođenje zakona da rasvetle slučaj ovog dvostrukog ubistva – poručila je Osmani.

Demokratska partija Kosova povodom ubistva dvojice njenih članova, oglasila se na društvenoj mreži Fejbuk, objavio je Radio kontakt plus.

– Demokratska partija Kosova šokirana je tragičnom vešću o dvostrukom ubistvu u Peći. Ubijeni su naš kandidat za gradonačelnika u ovom gradu Astrit Ademaj i bivši kandidat za gradonačelnika, Bljerand Kadrijaj. Izražavamo najdublje saučešće njihovim porodicama. U ovim teškim trenucima suosećamo s njihovom boli i molimo se da nađu snage da se suoče s velikim gubitkom – saopštili su iz DPK.

Usled tragične smrti dvojice svojih zvaničnika, ista partija juče je obustavila sve političke aktivnosti širom Kosova.

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca takođe je pozvao nadležne organe da rasvetle dvostruko ubistvo u Peći u kojem su stradali zvaničnici DPK, izvestio je portal Kosovo online. On je na Fejsbuku napisao da ga je vest o vatrenom okršaju i ubistvu Astrita Ademaja i Bljeranda Kadrijaja u Peći potresla ocenivši ovaj događaj kao “težak zločin”.

– Ubistvo Astrita Ademaja, kandidata DPK za gradonačelnika Peći i Bljeranda Kadrijaja iz Dečana je težak zločin. Podstičemo organe za sprovođenje zakona da učine sve kako bi rasvetlili ovaj slučaj. Izražavam iskreno saučešće porodicama Ademaj i Kadriaj – naveo je Konjufca. On je saučešće u svoje i u ime Skupštine Kosova uputio i tragično nastradalim žrtvama u požaru koji je u sredu uveče izbio u kovid bolnici u Tetovu u Severnoj Makedoniji.

Portparol tužilaštva u Peći Škodran Nikći rekao je da su do sada preduzete sve potrebne istražne radnje i naglasio da je zaplenjeno vatreno oružje, kao i da su tela dvojice poginulih poslata na obdukciju, preneo je portal Kosovo onlajn.

– Moramo biti uzdržani po ovom pitanju, po pitanju davanja informacija, jer možemo ugroziti istragu koja je u toku i koja ide u više pravaca – kazao je Nikći.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar, i u ovom trenutku još nije jasno, kako će se ova tragedija odraziti na političku situaciju u kojoj se odvija kampanja.

Spahiu: Posvađali se
Politikolog Nedžmedin Spahiu kaže da je ubistvo funkcionera Demokratske partije Kosova gnusni kriminalni čin iza koga ne stoji nikakva poruka, prenosi Radio KIM.
Spahiu je rekao da ne može da izađe sa relevantnim komentarom događaja zbog malo informacija i zato je suzdržan.
„Ne zna se kako se i zašto ovo desilo. Zna se samo da su dvojica kolega iz partije bili drugari i da su se međusobno posvađali. Nemam komentar u vezi sa tim, ne znam ni šta je bio povod, ni zašto su se posvađali“, kaže Spahiu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari