Trajković: Presedan međunarodne zajednice 1Foto: DS

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da međunarodna zajednica pravi presedan, jer su sve administrativne granice bivše Jugoslavije pretvorene u granice novonastalih država i ukazuje da je „granica prema Crnoj Gori i Makedoniji suštinski državna granica Srbije“.

Ona je FoNetu rekla da je to nivo na kojem bi trebalo da se rade i dogovaraju demarkacije.

„Ukoliko Srpska lista da glas za demarkaciju, suštinski ulazi u legalizaciju kosovske granice kao međunarodno priznate granice“, ocenila je Trajković.

Ona je podsetila da se ti dogovori ratifikuju i u Ujedinjenim nacijama, NATO i drugim međunarodnim institucijama, u kojima bi tek trebalo da se odlučuje da li će, kako će i kada će Kosovo eventualno biti predstavljeno.

Trajković tvrdi da je u takvoj odluci „presudan stav državnog rukovodstva u Beogradu, ili države Srbije“ i upozorava da Srpska lista „zalazi najdirektnije u kršenje Ustava i, samim tim, direktno kompromituje raspoloženje Srba sa prostora Kosova i Metohije“.

„Gotovo niko od Srba im nije dao mandat da oni crtaju granice Kosova kao države“, precizirala je Trajković i ocenila da se „javnosti pruža ono što odgovara pregovaračima i Briselu“.

„To je ono što će na kraju dovesti do nečega za šta mislim da će biti veliki regionalni problem. Jer javnost, i albanska i srpska, nije upoznata sa ratifikacijama, nije upoznata sa dogovorima, nema aktivan pristup, nema prihvatanja ili odbijanja“, objasnila je Trajković.

To će, kao krajnji rezultat, kod javnosti izazvati šok, predvidela je Trajković i zaključila da „sa šokom uvek ide destabilizacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari