Trajković: Sastav Haradinajeve grupe odražava etničku volju Albanaca 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

S obzirom da je pre nekoliko dana Ramuš Haradinaj, kosovski premijer, izjavio da nije ni pročitao principe za formiranje Zajednice srpskih opština, smatram da je imenovanjem Radnog mehanizma za formiranje Zajednice srpskih opština zapravo zadovoljavanje forme.

Suština ZSO ne može se na Haradinajev način realizovati. Treba, ipak, sačekati jer se više puta događalo da se naprave neke komisije, radne grupe, ali da se to razvlači godinama, bez da se nešto od toga implementira – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova.

Trajkovićeva dodaje da ipak nije čula ni od jednog predstavnika države Srbije šta oni zapravo hoće od Zajednice srpskih opština.

– Neprekidno slušamo parole „da jedan ne može da izgubi sve, a da drugi sve dobije“, koje za međunarodnu zajednicu ne znače ništa. To je priča bez sadržaja i to me dubinski brine. Moj stav je da je naše trajanje na Kosovu i Metohiji, pre svega u kulturnoj baštini, i na tom polju treba najviše uraditi. Nakon toga raditi Zajednicu srpskih opština i možda ću ja ući u sukob sa koncepcijom moje države, ali za mene je mnogo važnije da se održe institucionalne veze sa obrazovanjem i zdravstvom, koje bi suštinski kroz formiranje ZSO bile izgubljene, kaže Trajkovićeva. Dodaje da je potpisivanjem Briselskog sporazuma naša država prihvatila povlačenje našeg Ustava u korist kosovskog Ustava.

Trajkovićeva ocenjuje i da sastav Haradinajeve radne grupe za implementaciju Briselskog sporazuma zapravo odražava etničku volju Albanaca. „Ona je po želji Srba, onoliko koliko to odgovara konsenzusu Albanaca koji su u političkom i nevladinom sektoru“, ocenjuje Rada Trajković.

Beogradski mediji pišu da prištinske vlasti nameravaju da ključnu ulogu i konačnu reč u formiranju ZSO daju predstavnicima kosovskih Albanaca i da što više umanje uticaj Srba i to proizlazi iz plana koji su prosledili zemljama EU i Americi.

Dokument pod nazivom Radni mehanizam za ASO (Asocijacija srpskih opština) predstavljen je krajem prošle nedelje stranim diplomatama i predviđa da delovanje ovog „mehanizma“ nadzire predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj. Prema tom papiru, Radni mehanizam bi trebalo da čine Izvršni odbor, Tim za upravljanje i Nacionalni konsultativni tim, objavile su Novosti.

Izvršni odbor bi trebalo da vodi glavni pregovarač Prištine za tehnički dijalog Avni Arifi, a njegov zadatak bi bio da „prati učinak tima za upravljanje, osigura koordinaciju sa Briselom i sprovođenje sporazuma u potpunom skladu sa ustavom republike Kosovo“. Među članovima tog odbora IO je i Meliza Haradinaj, rođaka prištinskog premijera Ramuša Haradinaja i njegova savetnica za spoljne poslove. Ona je članica njegove partije, a postdiplomske studije završila je na Oksfordu, nakon čega se vratila na Kosovo, i uključila u politiku.

Pored nje tu su i Alban Dermaku, Selim Selimi, Besnik Tehiri… On je istovremeno i član Konsultativne grupe koju će takođe formirati prištinska vlada. To telo, kako namerava Priština, trebalo bi da se „formira odlukom Vlade i da izradi projektne zadatke Tima za upravljanje“. NJegovi članovi bili bi gotovo isključivo predstavnici albanskih političkih stranaka i institucija tzv. države Kosovo, uključujući i „ustavni sud“. U tzv. Nacionalnoj konsultativnoj grupi, prema planu Prištine, Srba ne bi ni bilo. NJu bi činili Albanci iz nekoliko organizacija i prištinskih institucija i jedan „međunarodni stručnjak“. To je, kako saznajemo, Mark Veler, koji je svojevremeno bio ključni savetnik Prištine na pregovorima u Rambujeu, kao i tokom Ahtisarijeve misije.

DSS: ZSO služi za pokriće

Formiranje ZSO služi za pokriće potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma kojim se Kosovu daje saglasnost za prijem u sve međunarodne organizacije, pa i Ujedinjene nacije, ocenjuje Demokratska stranka Srbije.

Đurić: Odbor za tutorstvo

„Priština, umesto da radi na formiranju ZSO, osniva neka upravljačka tela, koja ne predstavljaju ništa drugo nego odbor za tutorstvo nad predstavnicima srpske zajednice“, izjavio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari