Trilaterala: Nije jednostavno, ali se rešava 1Foto:vikipedia

Suština sastanka je Strategija Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan i traženje u njoj dodirnih tačaka kako bi se unapredili odnosi, kao i i unapređenje ambijenta da se reše otvorena pitanja, rečeno je nakon današnjeg trilateralnog susreta najviših političkih predstavnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Naši razgovari nisu slatki i jednostavni, ima puno nasleđenih problema, ali nastojimo da ih ublažimo i rešavamo, za mene je najvažnije da imamo mir i stabinost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predlaže da se naredni sastanak trilaterale održi u Novom Sadu.

Vučić je rekao kako očekuje uskoro predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarević u Srbiji i naveo da će do tada gotovo svi zahtevi hrvatske manjine biti rešeni.

Govoreći o 115 pitanja Evropske unije o regionalnoj ekonomskoj zoni, on je ocenio da je to pitanje opstanka koje će zaustaviti odlazak mladih iz zemalja regiona.

To nema veze sa Jugoslavijom, već sa povezivanjem tržišta, rekao je Vučić, navodeći da je CEFTA dostigla svoj vrhunac.

Vučić je, na pitanja o graničnim problemima, podsetio da je sa Hrvatskom dogovoreno da se proba u naredne dve godine da se nađe rešenje, ili će se ići na arbitražu.

On očekuje dodatni napor iz Bosne i Hercegovine da se granično pitanje reši, navodeći da je Srbija ponudila kompromisno rešenje.

On je replicirao članu predsedništa BiH Bakiru Izetbegoviću, koji je prethodno o tome govorio, negirajući da je Srbija tražila „devijaciju“ granice.

Izetbegović, koji očekuje da će se naći rešenje, ali ne u narednih sedam meseci zbog izbora, je uzvratio da smo danas čuli da Srbija ima „elastičniji pristup o pitanju granice“.

Vučić je ponovio da Srbija podržava Dejtonski sporazum, poštuje teritorijalni integritet i suvereniteta BiH kao i postojanje dva entiteta.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević je istakla da ta zemlja podržava evropski put BiH i ostalih zemalja Jugoistočnog Balkana.

Učinićemo šta možemo da podstaknemo taj proces, rekla je Grabar Kitarević.

Ona je navela da se razgovaralo o otvorenim pitanjima, ali i mogućim dodatnim područjima saradnje, naročito ukazujući na infrastrukturno povezivanje.

Prema njenim rečima, postoji mogućnost da zajedno ove države učestvuju na trećim tržištima, kao i da još više sarađuju na polju industrije i IT tehnologije.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je ukazao da ovakvih sastanci mogu da pomognu toj zemlji da intenzivnije krene ka Evropskoj uniji.

On je posebno naglasio važnost regionalnog ekonomskog ambijenta i smatra da se zajedničkom energijom dodatno može unaprediti međusobna trgovinska razmena.

U Strategiji EU za Zapadni Balkan vidimo šansu da počnemo da rešavamo najveći problem naših zemalja, a to je iseljavanje mladih, rekao je Izetbegović.

Pominjući šest inicijativa u toj Strategiji, on je rekao da je tu odgovor za rešenje bilateralnih pitanja i naglasio da državne komisije treba da rade intenzivnije na pripremanju predloga za ovakve sastanke.

Na pitanje da li se razgovaralo o promeni izbornog zakonodavstva u BiH, Izetbegović je odgovorio da je to unutrašnje pitanje te države, dok je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio da je stvar teža nego što izgleda.

Ivanić je, govoreći o važnosti današnjeg skupa, konstatovao da je već samo njegovo održavanje, posle nekoliko godina, pozitivna činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari