Opozicija 12. oktobra o izbornim uslovima 1Sa protesta opozicije predvođene Draganom Đilasom zimus ispred zgrade RTS Foto: Miroslav Dragojević

Prvi okrugli sto opozicionih stranka na kojem će se govoriti o nužnosti i potrebi da u Srbiji postoje fer i demokratski izborni uslovi biće održan 12. oktobra u podne u Plavom salonu u „starim prostorijama“ Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, potvrđeno je Danasu iz više izvora sa opozicione scene.

Okruglom stolu su se, prema našim saznanjima, odazvali svi kojima je poziv bio upućen, a prisustvovaće svi osnivači Saveza za Srbiju, predstavnici SDS, DSS, pokreta Dosta je bilo, PSG, građanske inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Pokreta centra, Nove stranke i svi koji dele opozicione vrednosti i zalažu se za promenu dosadašnjih izbornih uslova. Kako nam je rečeno, među predstavnicima opozicije postignut je dogovor da se niko od njih ne predstavlja kao organizator skupa jer je to zajednička inicijativa. Naši sagovornici kažu da niko od predstavnika vlasti nije pozvan da prisustvuje okruglom stolu, jer je cilj da se opozicija najpre usaglasi oko zahteva koje će zatim biti upućene na adrese vlasti.

Prema rečima naših sagovornika, ovo će biti prvi u nizu razgovora predstavnika opozicije na ovu temu, a trebalo bi da bude i vid pritiska na vlast da do održavanja narednih izbora prihvati opozicione zahteve. Ono što se može pretpostaviti je da će na okruglom stolu biti reči o otklanjanju pritisaka na birače koji poslednjih godina počinju da budu sve vidljiviji i jači, suzbijanju kupovine glasova i korišćenja državnih resursa za stranačke interese, uređivanju biračkog spiska, izmenama izbornog sistema, modernizaciji sprovođenja izbornog procesa uvođenjem mogućnosti elektronskog glasanja i video-nadzora, formiranju nadzornog odbora Skupštine Srbije, propisivanju preciznih nadležnosti izbornih komisija, preciziranju nadležnosti REM-a u kontroli predizbornih kampanja ali i procesuiranje vinovnika svih dosadašnjih izbornih manipulacija.

Uz to opozicija proteklih godina ima primedbe i na rad javnog servisa i medija s nacionalnom frekvencijom tokom izbornog ciklusa, ali i na tela koja treba da regulišu njihov rad. Tako da se može pretpostaviti da će se na ovom okruglom stolu razgovarati i o načinima za ostvarivanje medijskih sloboda, zaustavljanju pritisaka izvršne vlasti na medije, garantovanje građanima prava na pravovremeno, objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje, zaštitu građana od stvaranja medijske atmosfere linča, senzacionalizma i lažnih vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari