Udruženja novinara: Hitno obezbediti distribuciju srpske štampe na KiM 1Foto: Kossev

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije ponovo su danas pozvali Prištinu da prestane sa ograničavanjem prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na informisanje na maternjem jeziku i da hitno obezbedi nesmetanu distribuciju štampe.

Za razliku od drugih proizvoda, UNS i Društvo ukazuju da je štampa na tržištu nezamenjiva roba, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se dodaje da je distributer Beokolp bio spreman da plati dodatnu taksu od 100 odsto na maloprodajnu cenu novina kako bi srpski narod dobio štampu, ali su carinici zahtevali da, pored toga, na fakturi umesto „Kosovo“ stoji „Republika Kosovo“.

Ova dva udruženja pozivaju međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, OEBS, Evropsku uniju i druge međunarodne aktere da reaguju i spreče kršenje osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, podsećajući Prištinu da distribucija informacija mora biti oslobođena svih ekonomskih ili političkih ograničenja.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je zabrinutost zbog „ograničavajućeg uticaja mera Prištine na distribuciju srpske štampe“ i naveo da „pristup novinskim listovima, uključujući srpske štampane medije, mora biti zagarantovan za sve građane i lokalne zajednice u svakom trenutku“, podseća se u saopštenju.

Da podsetimo, danas je Partija kosovskih Srba koju predvodi Aleksandar Jablanović reagovala na postupak poslanika Srpske liste koji su se zatvorili u Skupštini Kosova tražeći ukidanje takse od 100 odsto.

Da podsetimo, poslanici Srpske liste zatvorili su se juče u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gde će ostati do dolaska komesara Johanesa Hana, a humanitarna pomoć koju je prikupila „Unija žena sa Vračara“ nije mogla da prođe prelaz Jarinje.

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj izjavio je juče za portal Antena M da nikada nije pomenuo, u intervjuu koji je dao za zagrebački Večernji list, stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije.

Gostujući u jutranjem programu Radio televizije Srbije, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, je rekao da smatra da rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan, inače ne vidi smisao njegovog dolaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari