Udruženje 1 od 5 miliona: Vučićeve izjave ugrožavaju bezbednost novinara N1 1Foto: Beta/Luka Filipović (Arhiva)

Udruženje „Jedan od pet miliona“ ocenilo je danas da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavljaju „crtanje mete i ugrožavanje bezbednosti“ za televiziju N1, direktora te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja.

„Predsednik Vučić nedavno je izjavio kako Miodrag Sovilj, novinar N1, nema nikakve veze sa njegovim zdravstvenim stanjem, a čemu su prethodili napadi svih režimskih poltrona, od prorežimskih medija do raznih lica koje otvoreno vrše propagandu Vučića. Nad Jugoslavom Ćosićem se vrši najoštrija propaganda i razvlačenje po tabloidima nazivajući ga ‘šiptarskim plaćenikom’ i dovodeći ga u vezu sa Edijem Ramom, čime se ugrožava on kao nezavisni novinar, ali i cela televizija N1 kao i njeni novinari“, navelo je to udruženje.

Oni su ocenili da se time sprovodi jasan pritisak ali da to pokazuje i strah državnog vrha koji je usledio nakon što je na N1 govorio uzbunjivač iz valjevskog Krušika Aleksandar Obradović i nakon što su pokrenute mnoge teme vezane za afere aktuelne vlasti.

„Na ovakav način predsednik Vučić crta mete i studentima koji organizuju proteste, a najskoriji primer je postupak pokrenut protiv Miloša Dekića i nakon izjave predsednika da će svi gradjani biti abolirani. Izjava predsednika ne znači da nije urušen ugled novinara Miodraga Sovilja i ne menja činjenicu da je jednom novinaru, samo zato što je svoj posao radio objektivno, narušena bezbednost. Pozivamo struku da stane uz svoje kolege i pokaže da nezavisni mediji u Srbiji postoje i da brane etiku rada kao što to radi Jugoslav Ćosić i N1 televizija“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari