Ujedinjena demokratska Srbija: Brojke ne lažu 1Ujedinjena demokratska Srbija Foto: Beta/Miloš Miškov

„U bazi podataka razvojne pomoći Srbiji ISDACON, koju vodi Vlada Srbije lako se može videti da su donacije koje je Srbija samo u proteklih pet godina primila od Evropske unije i njenih država članica ponaosob iznosile oko 1,8 milijardi evra“, navodi Ujedinjena demokratska Srbija u saopštenju.

To je, kako dodaju, skoro 13 puta veći iznos od donacija prvog sledećeg najvećeg donatora Srbiji, Ujedinjenih nacija.

„U istom periodu iz Kine je evidentirano oko 40 miliona eura donacija, dakle 44 puta manje, kaže se u saopštenju UDS-a, koje čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum.

Napominju da posle nekoliko pokušaja da Vlada Srbije objavi zvaničan spisak donacija u UDS-u ističu da su oni rešili da skrenu pažnju građanima na podatke iz zvanične baze razvojne pomoći Srbiji ISDACON, koju vodi Vlada  Srbije.

Samo u sektoru zdravstva, u istoj bazi evidentirano je preko 160 miliona eura razvojne pomoći Evropske unije i njenih država članica, dok kineskih donacija u zdravstvo Srbije ima svega tri i one iznose oko 13,5 miliona eura, oko 12 puta manje. Kada je o Rusiji reč, u toj istoj i jedinoj zvanično dostupnoj bazi podataka o razvojnoj pomoći koju Srbija prima evidentirano je 1,5 milijardi dolara ruske razvojne pomoći, ali se u ruskom slučaju radi o kreditima za obnovu železnica, finansiranje budžetskog deficita i javnih finansija, a ne o donacijama.

Podaci o solidarnosti unutar EU takođe govore sami za sebe. .Na sajtu Evropske unije objavljeno su podaci da je samo za Zapadni Balkan iz Evropske unije obezbeđeno preko 800 miliona eura u prvom paketu pomoći, od čega za Srbiju preko 90 miliona eura. Nakon pandemije evropska pomoć biće kao i do sada presudna za oporavak srpske privrede.

Vlasti u Srbiji duguju građanima jasan odgovor na pitanje da li nameravaju da vanredno stanje i pandemiju iskoriste za spoljnopolitički zaokret Srbije ka istoku,

„Evropske integracije Srbije podrazumevaju teške i krupne reforme, a često i ispunjavanje nepopularnih političkih kriterijuma. Ipak, one su fakultativne i Brisel nas ni na šta ne primorava. Evropska unija nas neće sebi pridružiti mimo naše volje, a na građanima Srbije je da većinski odgovore na pitanje koja spoljna politika je za Srbiju bolja. Srpski narod je pre svega slobodarski evropski narod koji se neće povesti za propagandom i odreći se svojih demokratskih sloboda, uprkos sadašnjem trenutku i prioritetnoj brizi o javnom zdravlju, koja nesumnjivo zahteva od svakoga od nas odgovorno ponašanje“, kaže se na kraju saopštenja Ujedinjene demokratske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari