Ujedinjene nacije razmatraju bezbednost na Kosovu 1Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će razmatrati Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK od 16. januara do 15. maja ove godine, a Srbiju će na sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Zahtevajući da se uklone prepreke za nastavak dijaloga, Gutereš je naveo da su takse na proizvode iz Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Gutereš je, takođe, naveo da od prethodnog izveštaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Dačić će ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova na Savetu bezbednosti UN, kao i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Tema sednice biće i poslednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, navela je Vlada i dodala da će se Dačić osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari