Ujedinjenjem do veće minutaže 1Foto: Stefana Savić

Raspadom poslaničke grupe DSS broj samostalnih poslanika povećan je čak na deset.

Tehnički gledano ovi poslanici mogli bi da formiraju čak dva poslanička kluba, ali sudeći prema različitim politikama, sujetama i razmimoilaženjima teško je da će se ta računica i obistiniti, iako Muamer Zukorlić, jedan od samostalnih poslanika sa liste BDZS, već duže vaga sa kojim poslanicima bi mogao da formira poslanički klub.

„Radim na formiranju poslaničkog kluba i očekujem pozitivan ishod. Ne bih govorio o imenima dok se razgovori ne okončaju“, kaže Zukorlić za Danas. On je nedavno u razgovoru za naš list i pojasnio da će zajedno sa još jednim poslanikom BDZS napraviti poslanički klub sa onima sa kojima bude imao saglasnost oko ideje.

„Pravim idejni i idealistički poslanički klub. Nisam ni Suljo, ni Čeda da sastavim dva lika koja ne liče ni po čemu, a da budemo zajedno u poslaničkom klubu“, kaže Zukorlić i dodaje da je velikodušan, da svašta prašta, ali da sebi ne može da dopusti da pravi klub samo radi privilegija kluba i šefa kluba. On kaže i da mu je opredeljenje da pravi klub za pomirenje od pojedinaca koji veruju u ideju pomirenja, bošnjačkog i srpskog.

O formiranju poslaničkog kluba od samostalnih poslanika razmišlja i Sanda Rašković Ivić, bivša predsednica sada već bivšeg poslaničkog kluba DSS. Ona kaže da ne žuri sa rešenjima .“Naravno da je udruživanje tehnički moguće, ali ne baš sa svim nezavisnim poslanicima“, kaže Rašković Ivić, koja bi zajedno sa Slavišom Ristićem, koji je takođe izašao iz DSS, i Đorđem Vukadinovićem, uz još dva samostalna poslanika mogla da formira poslanički klub. Ali koja su ta preostala dva poslanika koji bi sa bivšim poslanicima DSS delili vreme od 20 minuta za raspravu juče nismo mogli da saznamo.

Potencijalni kandidati za ovaj poslanički klub su, saznajemo, Dijana Vukomanović, bivša poslanica SPS, i Zoran Živković, lider Nove stranke. Vukomanovićeva kaže za Danas da je njen status nepromenjen i zamrznuto-samostalan, dok Đorđe Vukadinović napominje da razmišlja o novom poslaničkom klubu, mada mu ne smeta da bude i samostalni poslanik.

„Ali, ako se želi ozbiljnije delovanje i veći politički prostor, trebalo bi da postoji klub, makar zbog veće minutaže u Skupštini“, kaže Vukadinović. Samostalni poslanici podsećaju da dok poslanički klub ima na raspolaganju 20 minuta vremena za raspravu, dotle su samostalni poslanici prinuđeni da dele 15 minuta vremena i da se utrkuju ko će da govori. Napominju i da ukoliko bi se 15 minuta podelilo na ravne časti, svaki samostalni poslanik mogao bi tek da kaže „Dobar dan“.

Tehnički gledano i troje poslanika koji su ostali u DSS, Milan Lapčević, Dejan Šulkić i Gorica Gajić, takođe bi uz pomoć dva samostalna poslanika mogli da formiraju poslanički klub, ali je teško verovati da će među sedam preostalih samostalnih poslanika „pronaći srodne duše“. NJihove dojučerašnje stranačke kolege tvrde da će DSS-ovci pre napraviti poslanički klub sa poslanicima koje će im pozajmiti SNS nego sa već postojećim samostalcima.

Uostalom, Milan Lapčević, poslanik i potpredsednik DSS, ovih dana je izjavio da će razgovarati o eventualnom formiranju nove poslaničke grupe, ali nije precizirao sa kim, već je naveo da bi formiranje te grupe moralo da bude isključivo u skladu sa sličnom orijentacijom i pogledima DSS.

Samostalni poslanici su Dijana Vukomanović, Gorica Gajić, Jahja Fehratović, Milan Lapčević, Dejan Šulkić, Muamer Zukorlić, Sanda Rašković Ivić, Slaviša Ristić, Zoran Živković i Đorđe Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari