Zvaničnici u Prištini, kako je juče rečeno Danasu u Ministarstvu inostranih poslova, Vladi i Predsedništvu Kosova zasad ne mogu da govore o detaljima „platforme“ koju kosovske vlasti, kako je nedavno najavljeno, pripremaju za eventualnu „odbranu“ jednostranog proglašene nezavisnosti u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Vljora Čitaku, zamenik ministra inostranih poslova Kosova, izjavila je za naš list da zbog „osetljive prirode ove problematike sada nije vreme da se u javnost iznose detalji planova koje kosovske vlasti pripremaju“. Ona je izbegla da odgovori na pitanje na osnovu čega Priština očekuje da bude pozvana da u Hagu „brani“ svoje jednostrane poteze, ali je potvrdila da je „priprema Prištine sada u finalnoj fazi, da su na ovom poslu angažovani vrhunski pravni stručnjaci s Kosova i iz inostranstva i da će Kosovo svoje argumente zasnivati na zakonskim i političkim činjenicama“.

U Predsedništvu Kosova našem listu juče je rečeno da je sada rano govoriti o nastupu Prištine pred Međunarodnim sudom, jer je tek pripremljen nacrt dokumenta: određene su glavne teme, dok na detaljima tek treba da rade pravni timovi, u kojima će biti, kako u svim kosovskim institucijama tvrde, „najbolji domaći i strani stručnjaci“.

Memlji Krasnići, portparol kosovske vlade, izjavio je za Danas, da „bez obzira na to što još nije vreme da se detaljnije govori o nastupu Prištine pred Međunarodnim sudom pravde, na Kosovu, čije je pozicija sigurna, niko ne sumnja u pozitivno rešenje Suda“. Krasnići negira ocene da su nedavne uopštene izjave o pripremi Prištine za Hag zapravo namenjene umirivanju albanske javnosti posle odluke Generalne skupštine UN SB da prihvati inicijativu Srbije. On tvrdi da „narod Kosova pozitivno gleda na odluke UN, pogotovo što su posle rezolucije u Njujorku usledile za Prištinu dva veoma važna priznavanja nezavisnosti – iz Crne Gore i Makedonije“. Krasnići smatra da su potezi Podgorice i Skoplja samo uvod u novi talas priznavanja.

Azem Vlasi, advokat i analitičar iz Prištine, izjavio je juče u Medija centru u Čaglavici, na tribini o Rezoluciji UN, da je Srbija insistiranjem na izglasavanju Rezolucije u UN „uspela da sklizne još dublje i potvrdi, posebno arogantnim odnosom prema Crnoj Gori i Makedoniji, da ništa nije promenila u odnosu na period iz vremena Slobodana Miloševića“. Vlasi smatra da Beograd time „kupuje vreme za odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova“ i „zadržava tenzije u regionu“.

– Svima je jasno da SAD i članice EU nikada neće povući odluke o priznanju nezavisnosti i da odluka o proglašenju nezavisnosti nikada neće biti poništena – rekao je Vlasi, koji je uveren da je Kosovo ostalo isključivo političko pitanje, iako Beograd zvanično tvrdi da je preneto na pravni teren.

Ideju da bi u okviru razmatranja inicijative Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu trebalo čuti i stavove Prištine, prvi su lansirali Britanci. Pojavila se uoči glasanja Generalne skupštine UN, na kojoj je i zvanično predložena, a nakon što su stigli prvi signali da bi predlog Beograda mogao da prođe u svetskoj organizaciji. Albanski političari na KiM zasad kao glavne agrumente za Hag pominju plan Martija Ahtisarija i tvrdnju da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova rezultat raspada SFRJ.

 

Vlasi: Tito bi priznao nezavisnost

– Azem Vladi izjavio je i da je spreman da prihvati funkciju ambasadora Kosova u Srbiji, tvrdeći da nikada kao komunista nije radio pod vlašću Srbije, nego SFR Jugoslavije. „Verujem da bi Tito da je živ priznao nezavisno Kosovo jer sam sa njim sedeo i dobro poznavao njegove rezone. Za njega je bila opcija Jugoslavija „šest plus dva“, dakle dve pokrajine u sastavu Srbije, ali znam da bi priznao Kosovo kao nezavisnu državu“, kaže Vlasi.

 

Priznanje Makedonije pod ustavnim imenom

– Priština i Skoplje bi tokom ove nedelje trebalo da uspostave diplomatske odnose, najavio je juče Abduljaćim Ademi, potpredsednik makedonske vlade, dok je Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova, izjavio za Bi-Bi-Si da će kosovske institucije priznati Makedoniju pod njenim ustavnim imenom. Hiseni smatra da stav Prištine prema imenu Makedoniji neće uticati na odnose sa Grčkom, koja ne priznaje ustavno ime Makedonije i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari