Uspeh referenduma ne zavisi od opozicije 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić unapred je okrivio opoziciju za neuspeh predstojećeg referenduma o Kosovu.

Naime, uoči sve izvesnije odluke o tome da ga, pre potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, zaista i raspiše, a uprkos tome što to od njega u kontekstu evropskih integracija ne zahteva ni Evropska unija, dok opozicija u Srbiji taj gest tumači kao skrivanje iza odluke naroda, Vučić je rekao da se „referendumu protive svi oni koji misle da time ruše njega“.

– Mislim da je to više deo Vučićeve strategije i slanja poruke o teškoj poziciji za njega i vlast domaćoj i međunarodnoj javnosti nego što su realne šanse da se to desi. On koristi dezorijentisanost opozicije i nejasan stav oko Kosovo i pokušava na njemu da profitira – komentariše za Danas Bojan Klačar, istraživač CESID-a.

Prema njegovim rečima, opozicija zauzima pogrešan stav oko Kosova – protivi se nekim rešenjima – dok čitava međunarodna ali i dobar deo domaće javnosti želi da se taj problem reši.

– Verujem da će opozicija dobro da razmisli pre nego pozove na bojkot, ali čak i da se to desi, male su šanse da taj referendum ne uspe – zaključuje Bojan Klačar za Danas.

Vladimir Pejić, direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Faktor plus“, međutim, ocenjuje za Danas da postoji mogućnost da referendum o Kosovu ne uspe, ali i da ta mogućnost nije zasnovana na snagama ili slabosti opozicije, kao što tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Pitanje rešenja kosovskog problema je dosta krupno pitanje, tako da, u stvari, od samog referendumskog pitanja i eventualno zavisi njegova uspešnost. Od toga kakvo pitanje bude bilo zavisiće dakle i procenat izlaznosti na referendum kao i njegova uspešnost onoga što bi vladajuća koalicija smatrala uspehom – ističe za Pejić za naš list.

Sagovornik Danasa naglašava da bi potencijalni bojkot referenduma od strane opozicije izvesno doprineo njegovoj uspešnosti, ali i da to ne bilo presudno za pozitivan ili negativan ishod.

– Bojkot opozicije bi doprineo, ali, ponavljam, pitanje je dosta krupno da bi uspeh stajao u zavisnom odnosu od tog bojkota opozicije. Kao što njegova uspešnost i prolaznost ne bi u potpunosti zavisila od jačine vladajuće koalicije. Pitanje ne znamo kako će da izgleda, pa ne može osnovano praviti projekcije o uspehu – smatra Vladimir Pejić.

On dodaje da je kosovski problem decenijska politička situacija, tako da bi u tom smislu mogao da se složi sa ocenama da postoji mogućnost da referendum ne uspe i pored izrazite podrške koju vladajuća koalicija ima u biračkom telu.

– Ako ne bude nekakvog radikalnog pitanja na referendumu, poput – da li ste za nezavisnost Kosova, onda se uz pomoć trik pitanja može očekivati uspeh za vladajuću koaliciju. Međutim, dosta je teško napraviti trik pitanja na ovu temu, jer baš ima mnogo podvarijanti onom – da li ste za nezavisnost Kosova – napominje Vladimir Pejić za naš list.

On podseća na skorašnje istraživanje u kojem se veliki broj ispitanika opredelio za negativan odgovor na simulirano referendumsko pitanje – da li ste za to Srbija dozvoli Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama a da zauzvrat uđe u Evropsku uniju.

– Dakle, koliko god pitanje bilo manje surovo od onog da li ste za nezavisnost, opet smo dobili negativan odgovor i većinu koja je bila protiv toga. Takođe, odgovor je bio negativan i na drugo simulirano pitanje koje je glasilo da li ste za to da sever Kosova ostane u Srbiji. Iako u manje negativnom odnosu nego u odgovoru na prvo pitanje, ipak je većina glasala tako da se ne priznaje nezavisnost Kosova ni po koju cenu – ističe direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Faktor plus“ za Danas.

Naš sagovornik zaključuje da ipak postoji teoretska mogućnost uz jaku kampanju, uz pitanje koje bi bilo predstavljeno na, kako kaže, kreativan način, nekako se „uz mišiće dođe do pozitivnog ishoda“.

Optužujući opoziciju da će biti kriva za neuspeh referenduma, Vučić je rekao da očekuje kampanju političkih protivnika koja će ići na to da referendum nije validan u uslovima diktature.

On je kazao da će se svi lideri opozicionih partija ujediniti kako bi oborili referendum uz obrazloženje „za naivnu srpsku javnost“ da se ne može sprovoditi referendum u uslovima diktature zbog čega će „svaki referendum pasti“, jer je potrebno izvesti 50 odsto plus jednog čoveka.

„Samo pare i ništa drugo“

„Svi će da se ujedine. Nećete videti nikakvu razliku između Dragana Đilasa i Boška Obradovića. Oni se i ne razlikuju ni po čemu. Secikese, samo bi pare u svoje džepove i ništa drugo. Da bi došli na vlast koristiće Kosovo“, rekao je Aleksandar Vučić, optužujući opoziciju da time neće srušiti njega već budućnost zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari