Uspeh zelene kolone zavisi od odbrane od napada kako vlasti tako i opozicije 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/DS)

Zelena kolona ima bolje šanse za značajniji rezultat na beogradskim izborima u odnosu na nacionalne izbore, ali ni na tom nivou cenzus od tri odsto ne bi za njih trebalo da predstavlja problem. U suštini, njihov rezultat će zavisiti od kako će se ova zelena kolona izboriti protiv kritika koje dobijaju, ne samo od vlasti, već i od strane opozicije, ocenjuje za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

U odgovoru na pitanje o tome kakav je kapacitet zelene kolone, koju čine Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju i predstavnik građanske platforme “Akcija”, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta – Ekološki ustanak, Dušan Lj. Milenković, predsednik Upravnog odbora Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, kaže za Danas da izborna kolona Ne davimo Beograd i Nebojše Zelenovića jeste izvesna, dok mu je uključivanje Ćute upitno.

Ali, napominje on, o njihovim šansama moramo govoriti na nivou Beograda.

Kako dodaje, istraživanja pokazuju da sigurno prelaze cenzus, ali, “sa malo subjektivnog podsticaja očekuje ih značajno bolji rezultat nego 2018. godine“. Promena vlasti, u Beogradu, smatra sagovornik Danasa, jeste na dugom štapu, ali ne postoji bez učešća ove kolone.

Bojan Klačar smatra da je rano za konkretne prognoze jer postoji puno pitanja bez odgovara za sledeće izbore, a prevashodno, koja će biti izborna strategija opozicije.

– Danas možemo govoriti samo o načelnim trendovima. Zelena kolona ima bolje šanse za značajniji rezultat na beogradskim izborima u odnosu na nacionalne izbore i to zbog nekoliko razloga. Prvi razlog je da je NDBG svoj fokus delovanja usmerila ka Beogradu, a drugi da medijski su vidljiviji. Treći razlog je da Beograđani susreću s nekoliko važnih ekoloških problema, poput zagađenja vazduha, a četvrti da im je slaba infrastruktura za razvučenu nacionalnu kampanju. Mogućnosti za dobar rezultat na nacionalnom nivou su manje, ali to je slučaj s čitavom opozicijom, a ne samo sa zelenom kolonom – kaže Klačar.

Pritom, napominje on, ni na nacionalnom nivou sniženi cenzus od tri odsto ne bi trebalo da bude upitan.

Uspeh zelene kolone zavisi od odbrane od napada kako vlasti tako i opozicije 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

– Generalno, na njihov rezultat će uticati celokupni odnosi u opoziciji i način kako će se ova zelena kolona izboriti protiv kritika koje dobijaju, ne samo od vlasti, već i od strane opozicije. Zelena kolona može da upadne u vrlo nezahvalnu situaciju da u kampanji bude između čekića i nakovnja, gde će na jednoj strani imati SNS, a na drugoj opozicionu konkurenciju. Jedan od razloga za kritike koje dobijaju od strane ostalih opozicionih stranaka jeste i to što ih doživljavaju kao konkurenciju, posebno na beogradskim izborima – ističe naš sagovornik.

 

Kako dodaje, zelena kolona ima politički interes da nastupi samostalno jer imaju i drugačiju politiku i drugačiji pristup.

– Čak su i nastali van političkih podela koje su obeležile period od pre 2012. godine, ali to sa sobom novi rizike da bude optuženi za narušavanje opozicionog jedinstva. Čini se da su te kritike na njihov račun preuranjene i prenaglašene i da na koncu mogu da štete čitavoj opoziciji jer negativna kampanja neretko povlači  apstinenciju. Dugoročno, opoziciji ne odgovara negativna kampanja unutar sebe – zaključuje Bojan Klačar.

Dušan Lj. Milenković, s druge strane smatra da, kada je reč o parlamentarnim i predsedničkim izborima, prema njegovim informacijama i očekivanjima, ne bi rekao da je izvesno da će ova kolona izaći na iste.

Uspeh zelene kolone zavisi od odbrane od napada kako vlasti tako i opozicije 3
Privatna arhiva: Dušan Lj. Milenković

– A, dodao bih i da zaista nemaju kapaciteta da se takmiče na istim, osim proforme što bi nosilo i određene finansijske rizike. Takođe, istraživanja u kojima sam učestvovao i koja sam gledao govore da je marginalan rezultat izvestan. O napadima iz opozicije ka opozicije mogu samo da kažem da su kontraprodukitvni i uvek u korist režima, nevezano kakva je namera – napominje Milenković.

Komentarišući napade dela opozicije na ovu izbornu kolonu, prvenstveno na Aleksandra Jovanovića Ćutu, naš sagovornik kaže da – politički akter koji u istu ravan stavlja zločine ovog režima sa delima nekih aktera koji su vladali pre 10 godina ne može biti opozicija.

– Ne mogu da tvrdim da je Vučićev čovek, ali mogu da tvrdim da njegov narativ odgovara Vučićevom cilju a to je da što više opozicione javnosti bude demotivisan da izlazi na izbore jer su ubeđeni da su „svi isti“. Imajući sve to u vidu, teško mi je da zamislim izbornu koaliciju Ne davimo Beograd i Ćuta, osim ako on ne promeni retoriku – zaključuje sagovornik Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari