Hoti: Uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Izraelom, probijena blokada priznanja Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova na dužnosti, Avdulah Hoti rekao je da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa državom Izrael Kosovo probilo blokadu priznanja.

„Danas smo probili blokadu priznanja za Kosovo. Drago mi je što smo stigli do ove tačke. Čestitam Ministarstvu spoljnih poslova na sprovođenju svih procedura kojima su danas formalizovani diplomatski odnosi dve zemlje“, rekao je Hoti.

Zahvaljujući američkoj podršci, prema njemu, država Kosovo se konsoliduje u međunarodnoj areni sa prijateljima i Bliskim istokom.

„Današnja konkretizacija diplomatskih odnosa dve zemlje jasno pokazuje efekat i važnost sporazuma od 4. septembra u Beloj kući i grešili su oni kritičari koji su taj sporazum neprestano kritikovali, čak ne prihvatajući ni priznanja od Izraela koje je ovaj sporazum doneo“, rekao je Hoti.

Hoti je rekao da je tokom današnjeg dana potpisano još nekoliko sporazuma koji jačaju saradnju dve zemlje.

„Mi smo dve prijateljske zemlje koje su se u teškim vremenima zatekle jedna blizu druge“, rekao je Hoti i dodao da očekuje da će delegacija iz Izraela vrlo brzo posetiti Kosovo.

Hoti i vršilac dužnosti ministarke spoljnih poslova Meljisa Haradinaj-Stubla najavili su da će razmena ambasadora dve zemlje biti nakon okončanja zakonskih procedura.

Očekuje se da će ambasadorka Kosova u Izraelu biti Ines Demiri, koja je 2020. godine imenovana kao mogući predstavnik Kosova u Izraelu.

Kosovo i Izrael su danas uspostavili diplomatske odnose, kao rezultat sporazuma koji je u septembru ove godine postignut u Vašingtonu između Kosova i Srbije uz posredovanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari