Većina za formiranje vojske Kosova 1Foto: BETA/ AP Photo Darko Vojinović

Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se razmatrati nacrti tri zakona o formiranju vojske počeće danas u deset sati pre podne, potvrdili su za naš list izvori s političke scene u Prištini.

Sagovornici Danasa očekuju da će ti predlozi biti usvojeni, odnosno da će poslanici stranaka kosovskih Albanaca dati „zeleno svetlo“ za transformaciju bezbednosnih snaga u oružane, dok su parlamentarci iz redova Srpske liste u više navrata istakli žestoko protivljenje takvom potezu.

Na dnevnom redu biće rasprava i glasanje o Nacrtu zakona o Ministarstvu odbrane, drugo razmatranje Nacrta zakona o oružanim snagama Kosova, kao i drugo razmatranje zakona o službi u oružanim snagama Kosova.

Portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je juče za naš list da Kfor ne „očekuje nikakvu eskalaciju tenzija“ na dan glasanja u skupštini Kosova.

– Konkretno se neće ništa promeniti – Kosovske bezbednosne snage imaće isto osoblje, istu opremu i kapacitete, a Kfor ostaje posvećen svom mandatu, kako bi obezbedio sigurnost svim ljudima na Kosovu, tvrdi Graso.

S druge strane, stručnjaci za bezbednost i prištinski mediji navode da će nadležnosti oružanih snaga podrazumevati „odbranu teritorijalnih integriteta“, opremanje lakim pešadijskim naoružanjem i helikopterima, povećanje pripadnika aktivne vojne rezerve sa 2.500 na 5.000, a pasivne sa 800 na 3.000 pripadnika, što dosad nije bilo moguće. Kosovske bezbednosne snage su prema dosad važećim zakonima mogle da obavljaju zadatke koji su se odnosili na spasilačke operacije, čišćenje terena od opasnih materija, humanitarne misije, ali ne i da poseduju teško naoružanje…

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu „istorijsko“, ističući da će SAD podržati razvoj i „organizacionu evoluciju“ kosovskih bezbednosnih snaga, preneo je RTS. Nasuprot tome, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče da namera Prištine da formira vojsku „nije u skladu ni sa pravom, ni sa Rezolucijom 1244“ i ocenio da je „dužnost Kfora da tu vojsku raspusti“.

– Sve što Priština radi, a očigledno je da radi uz podršku SAD i Britanije, jeste protivpravno i ilegalno i u suprotnosti sa članom 9 tačkom B u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao Kfora da razoruža sve albanske oružane formacije. Oni nemaju pravo ni po jednom međunarodnom aktu da formiraju vojsku, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara u Trsteniku, javio je RTS.

Upozorenje Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poručilo je juče da „Niko ne može dati garancije da takozvane oružane snage, čiju okosnicu čine teroristi OVK, neće biti korišćene protiv srpskog stanovništva na severu“. Kako je preneo portal Sputnjik, to ministarstvo je navelo da „oni koji podržavaju Prištinu brzopleto nastoje da reorganizuju Kosovske bezbednosne snage u punopravnu vojsku, kako bi bivše militante što pre prebacili pod okrilje NATO-a“. Marko Đurić iz Vladine Kancelarije za KiM predočio je juče, kako je saopšteno, političku i bezbednosnu situaciju ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu.

Redovna vežba

RTS je javio da je više od 45 vozila Kfora juče u jutarnjim satima ušlo na sever Kosova i da se kolona zaustavila u Leposaviću, nakon čega je krenula ka Kosovskoj Mitrovici. Iz Kfora je rečeno da se radilo o redovnoj vežbi i da nema razloga za zabrinutost. Pored borbenih vozila, pripadnici Kfora nosili su opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari