Veselji: Kosovo neće biti talac prošlosti 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je danas da je Kosovo mala država koja će uvek biti zahvalana velikim prijateljima i poručio da Kosovo neće ostati talac prošlosti niti će dozvoliti da bude korišćeno kao talac, prenela je Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Želimo da izgradimo mostove saradnje i sa onima koji nas ne vole ili koji nam pogrešno sude. Ali, pre svega, želimo da nas tretiraju sa dostojanstvom i poštovanjem, kao evropsku zemlju“, rekao je Veselji na svečanoj sednici povodom 11. godišnjice proglašenja nezavisnosti.

On je pozvao na jedinstvo pred Srbijom u predstojećem procesu dijaloga o normalizaciji odnosa, ali dodao da nikada neće dozvoliti da Vlada Kosova padne zbog Srbije ili zbog uvedene takse na robu iz Srbije.

„Vlada i Skupština mogu da padnu samo zbog interesa građana Kosova i strateških partnera kao što su SAD i Evropska unija“, rekao je Veselji. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da će 2019. biti „godina konsolidacije Kosova“ kada se očekuje okončanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, uključujući i eventualni sporazum.

Radio Slobodna Evropa navodi da Kosovo 11. godišnjicu nezavisnosti obeležava bez okončanja finalne faze dijaloga sa Srbijom, u skopu koje se očekuje postizanje mirovog sporazuma koji bi konačno trebalo da okonča neprijateljstvo dve zemlje“.

Kosovo je i dalje je najizolovanije mesto, i jedino u regionu koje ne uživa viznu liberalizaciju sa Šengen zonom, ocenjuje RSE. Na obeležavanju 10. godišnjice u 2018 Kosovo je, podseća RSE, bilo priznato od 116 država, a sada je, kako se navodi, nepoznato koliki je broj priznanja s obzirom na to da ih je nekoliko država povuklo, čekajući ishod dijaloga Kosova i Srbije u Briselu.

Najmlađa država u Evropi i ove godine je bez stolice u Ujedinjenim nacijama i bez jedinstvene podrške Evropske unije (EU), s obzirom na to da pet članica unije još uvek nije priznalo Kosovo, naglašava RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari