Vesna Pešić: Bojkot je simbolični šamar vlastima 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima je mlaćenje prazne slame, obe strane su toga svesne, ali nisu u stanju da odbiju da se o izbornim uslovima razgovara.

Niko neće da kaže „neću da razgovaram“, mada je već sada očigledno da je započeti dijalog zavaravanje i obmana. U Srbiji postoji izborno zakonodavstvo i da ono mora dosledno i u celini da se primeni, na šta je već ukazano u ozbiljnim analizama koje pokazuju da se postojeći izborni zakoni i pravila ne poštuju.

Opozicija je angažovala svoj ekspertski tima koji je pripremio 42 stavke da bi izbori bili i demokratski i poštovali postojeće zakoni i Ustav koji garantuje slobodu medija. A pitam se kako može da se dogodi da Vučić ukine Pink propagandu i ukine svoje tabloide koji su od našeg društva i politike napravili blato. Ništa od toga se neće dogoditi. Dok je na vlasti Aleksandar Vučić, nema i neće biti fer i slobodnih izbora.

U diktaturi slobodnih izbora nema. Očekivati da će on da odustane od kršenja zakona, izbornog mešetaranja i već uvežbanih metoda njegove „nepobedivosti“, naivno je i pomisliti, kategorična je Vesna Pešić u razgovoru za Danas na temu pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Ona ističe da je do ovakvog dijaloga došlo na inicijativu spoljašnjih faktora i samog Aleksandra Vučića, kojima bojkot ne odgovara. A opozicija, ističe Pešić, nije mogla da ga odbije, jer je ona pripremila svoje zahteve kako da izgledaju demokratski izbori. Ona ih želi i kao dostignuće koje smo već ostvarili, ali ga je Vučić, tvrdi sagovornica Danasa, uništio i oterao Srbiju u novu regresiju.

– Utisak je da je Vučiću jako stalo da se spolja prikaže kao neko ko nije diktator, stalo mu je do dobrog imidža u inostranstvu, pa to što opozicija i građani u protestu ocenjuju njegovu vlast kao diktaturu, njemu ne može odgovarati. I spoljašnji faktori imaju svoje interese, pa i njima ne odgovara da je njihov sagovornik oko rešavanja kosovskog pitanja diktator koji je ukinuo demokratske izbore u Srbiji. Zbog gaženja zakona i ustava, višekratnog iskustva manipulisanih izbora, te razvaljivanja svih institucija, opozicija je najavila bojkot izbora. Što bi zapravo predstavljalo moralni šamar Vučićevoj vlasti. A on ne želi da se tako prikaže spolja, ne želi da ga tako vide u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Otuda je posredničku ulogu preuzela nevladina organizacija Fondacija za otvoreno društvo, čiji je cilj da se opozicija privoli da izađe na izbore i da se tekućim dijalogom ublaži polarizovana situacija oko izbora nekakvim kozmetičkim popravkama, ističe sagovornica Danasa.

To je, prema njenom mišljenju, Vučićeva prevara na koju opozicija ne bi smela da se upeca.

– Bojkot izbora je jedini odgovor na ukidanje demokratskih izbora i Vučićevo bezakonje. Da li u suprotnom očekujete da Vučić ispoštuje uslove za fer i poštene izbore? Da ukine sve tabloide i stavi izvan svoje kontrole sve četiri nacionalne frekvencije? Nemojmo se zavaravati, to se naprosto neće dogoditi. On u tom dijaloškom procesu može mnogo da obeća, pre svega da će poštovati zakone i Ustav, ali ko može da garantuje da će on obećanja ispuniti? I neće. On opet čeka dan kada će slaviti još jednu pobedu nad zlim „prethodnicima“ koji su sve uništili, što je uobičajena retorika SNS na svim nivoima. A odgovornost za njegovih sedam godina vlasti nema, prethodnici su i dalje krivi što Vučić ima slabe, gotovo nikakve rezultate u podizanju životnog standarda i razvoja zemlje. Zato opozicija mora da kaže da bi on odmah, sada, danas, morao potpuno da promeni svoje ponašanje i odbaci propagandu koju redovno vrši u svojim tabloidima i televizijama, jer samo tako bi se moglo poverovati da je zaista moguća priprema za demokratske izbore. Pošto u njegovom ponašanju promene nema, opozicija mora da istraje i kaže da ne želi da učestvuje na prividnim izborima koji bi samo učvrstili jednu nesnosnu, lažljivu i mafijašku vlast koja je već dovoljno uništila Srbiju. Vidite, pa, ovde je sve pod Vučićevom kontrolom, sudstvo, tužilaštvo, mediji, javni sektor, a i privatni, dok je korupcija dostigla neviđene visine. Nema nijednog signala da se Vučić priprema za demokratske izbore.

S druge strane, čini mi se da su mnogi građani svesni situacije u kojoj se nalazi Srbija i zato se politika ne percipira kao važna delatnost i angažman, što je tipično za diktature. BIRODI-jevo istraživanje potvrđuje visoku apolitičnost i antipolitičnost građana, što u datoj materijalnoj i sveukupnoj situaciji nagoni mnoge građane da odu iz zemlje koja više nema budućnost. Mnogo će truda biti potrebno da se napravi potpuno nova vizija Srbije, koja će iznići na kritici prošlosti i onog vremena i odluka kada je odlutala u pogrešnom pravcu. Od te tačke mora da se krene i da se pogrešan put osvetli reflektorima. To nije u stanju da učini sadašnja opozicija, ali može da se ujedini u borbi za demokratiju i odbije prevarantske izbore, s ciljem da otvori šansu sa nove politike koje će biti u stanju da skine s vlasti ovu mafijašku vlast, naglasila je Vesna Pešić.

Ona napominje da jedan od ciljeva dijaloga sa opozicijom može da bude i Vučićeva namera da posvađa opoziciju koja i ovako nema harmonične odnose.

– Može da ih posvađa tako što će neke od partija ipak hteti da učestvuju na izborima da bi ušli u parlament, jer i njihove stranke zavise od državne apanaže. Takođe, može da napravi raskol unutar partija jer bi neki ljudi iz iste partije stali na stranu izbora nasuprot drugima, i tako redom razbucavao i ovo malo opozicije što je ostalo. U svakom slučaju, za sada ja vidim bojkot kao jedino ispravan odgovor na prevarantske izbore koji će se na proleće održati, i na kojima se istovremeno održavaju lokalni i nacionalni izbori, što nije praksa u demokratskim zemljama. Bojkot takvih izbora i prakse „dva u jednom“ vidim i kao oblik građanskog protesta na ovakve političke i društvene prilike koje su naterale mnoge ljude da pakuju kofere i potraže život daleko od Srbije – kaže Vesna Pešić.

Na pitanje da li je bojkot ipak nešto što odgovara Vučiću, sagovornica Danasa kaže da to ne može biti slučaj jer je za Vučića bojkot, ponavlja ona, moralni šamar i nešto što ne može lako da se podnese, u kontekstu slike koju on želi da sačuva u spoljašnjim odnosima.

– Zato je i iniciran dijalog sa opozicijom, kako bi se stanje u društvu predstavilo u lepšem svetlu – zaključuje sagovornica našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari