Dačić: Stranke da predlože predstavnike i platforme za dijalog 1Foto: FoNet

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je danas sve političke stranke koje žele da učestvuju u međupartijskom dijalogu da Skupštini predlože predstavnike i platforme za dijalog, kao i da imenuju po dva stalna predstavnika koji će u dijalogu učestvovati od početka do kraja.

Dačić je novinarima posle video sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta rekao da se ovaj poziv odnosi i na stranke koje ne žele međunarodno posredovanje.

Prema njegovim rečima, stranke se pozivaju da daju predloge za poboljšanje izbornih uslova, reč je o strankama koje predstavljaju relevantne političke faktore i poziv se odnosi i na vlast i na opoziciju.

Dačić je naveo da će se u narednih nekoliko nedelja znati detalji oko formata, tema i kada će zvanično početi prvi sastanak druge faze ovog dijaloga.

Dačić je rekao da na današnjem sastanku sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, posrednicima Eduardom Kukanom, Knutom Flekenštajnom, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom nije postignut dogovor o modalitetu, spisku učesnika ili temama.

Prema njegovim rečima, sastanak je bio korektan i konstruktivan i jasno je predožena želja vlasti za uspešnim dijalogom i učešćem svih partija na izborima.

Na neki način, ovaj sastanak je bila početka aktivnost druge faze dijaloga i pre prve runde, odnosno plenarnog sastanka, imaćemo pripremne aktivnosti i dogovoren je nastavak konsultacija, rekao je Dačić.

Dačić je objasnio da je princip dijaloga da se učesnici ne obraćaju medijima dok on traje, već na kraju procesa kada se postignu određeni dogovori.

Rekao sam i da mi ne krećemo od nule, ali i da je prinicip da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno, kako je bilo i u prvoj fazi razgovora, pomenuo je Dačić.

On je rekao i da je predložio kada bi trebalo da bude održan drugi sastanak, ali je to bilo brže nego su evroparlamentarci spremni da isprate, pa i o tome danas nije bilo dogovora.

Upitan o učešću civilnog sektora, Dačić je rekao da on ne zna da li su oni učestvovali u prvoj fazi dijaloga.

Biće po istim principima kao i prošli put, zaključio je Dačić.

Manjinske stranke traže učešće u pregovorima

Šest stranaka nacionalnih manjina u Srbiji je danas od predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića tražilo da budu uključene u pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o poboljšanju izbornih uslova.

Bošnjačka gradjanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Ruska stranka, Ujedinjena partija Roma i Rusinska demokratska stranka navelo u saoštenju da su se odazvale „imajući u vidu da je predsednik Skupštine Srbije danas, posle video sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta, pozvao sve političke stranke koje žele da učestvuju u me]ustranačkom dijalogu da Skupštini predlože predstavnike i platforme za dijalog“.

„U me]ustranačkom dijalogu će tu grupu manjinskih političkih stranaka predstavljati njihovi predsednici“, navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da su svoj predlog predale Pisarnici Skupštine Srbije.

Uz to, u predlogu za poboljšanje izbornih uslova za stranke nacionalnih manjina traži se smanjenje broja ovrerenih izjava birača koje podržavaju manjinsku listu na 1.000 ili najviše na 3.000 potpisa, umesto 10.000 potpisa, kako je predvidjeno sadašnjim propisima.

Predlaže se i smanjenje broja potpisa podrške za učešće na lokalnim izborima u mestima u kojima ima manje od 20.000 birača, sa dosadašnjih 200 na 100 potpisa.

Manjinske stranke predlažu i „smanjenje zloupotreba manjinskih stranaka u izbornom procesu“, tako što bi bilo obavezno da se u nazivu stranke nacionalne manjine nalazi ime te nacionalne manjine koju stranka zastupa.

Video konferencija za Mekalisterom

Video konferencijom između predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera danas su počele pripreme za novu fazu međupartijskog dijaloga u Srbiji, uz posredovanje evroposlanika.

Na videokonferenciji trebalo bi da učestvuju i posrednici Evropskog parlamenta Edvard Kukan, Knut Flekenstajn, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, a uz delegaciju Srbije u Beogradu, podrška će biti i Misija Srbije pri EU, koju predstavlja ambasadorka Ana Hrustanović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari