VKK 'Vasa Stajić': Naprednjaci sprovode političko nasilje među Slovacima 1Foto: www.novisad.rs

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ saopštio je danas da Srpska napredna stranka (SNS) sprovodi „klasično političko nasilje“ kažnjavajući one pripadnike slovačke nacionalne zajednice koji „nisu pristali da budu sluge ove partije i njenog gaulajtera Pavela Surovog“.

Povodom smene direktorke Osnovne škole „Ljudovit Štur“ u Kisaču, koja je proizvela velike proteste kolektiva škole, sindikata i meštana ovog predgra]a pretežno naseljenog Slovacima, VKK je saopštio da je neprihvatljivo da se za direktora „postavlja neko samo zbog toga što je lojalan SNS-u a smenjuje neko samo zbog toga što nije hteo da prikuplja potpise za naprednjake“.

„Pokušavajući da stave u svoju službu i pod svoju kontrolu pripadnike nacionalnih manjina u Vojvodini, SNS i njeni koalicioni partneri se igraju vatrom – ovakvo ponašanje može ozbiljno narušiti krhke međuetničke odnose u našoj pokrajini, a svakako je već ozbiljno narušilo unutaretničke“, navodi se u saopštenju.

VKK „Vasa Stajić“ konstatuje da SNS pokušava u Vojvodini da uspostavi „saveze nacionalista“ i da na taj način „uz političko nasilje kontroliše one nacionalne zajednice koje su pripadnici ove stranke pre dvadesetak godina želeli da proteraju iz zemlje“.

„Način kojima SNS vlada zemljom i manjinama sigurno će dovesti do daljeg iseljavanja pripadnika nacionalnih zajednica iz države. Čini se da političkim nasiljem SNS postiže ono što je devedesetih hteo da postigne fizičkim – a to je etničko čišćenje“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari