Kosovo: 30.000 evra za odbranu osumnjičenih pred Specijalnim sudom 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova dodelila je 30.000 evra na ime troškova odbrane od moguće optužnice Specijalnog suda Samiju Ljuštakuu, Mahiru Hasaniju i Suljejmanu Seljimiju, a ova sredstva moguće je dodeliti samo osumnjičenima, objavio je portal Insajderi, a prenosi KoSSev.

Zahtev za dodelu fondova Kancelarije za pravnu pomoć za potencijalno optužene odobren je još februara ove godine, ali je objavljen tek sada, naveo je portal.

Prema kosovskom Zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim licima u sudskim procesima pri Specijalizovanim većima, pravo na ovu vrstu finansijske pomoći kosovske vlade, imaju samo ona lica koja pri Kancelariji specijalnog tužioca imaju status osumnjičenog.

Međutim, nakon što se januara u Hagu „branio ćutanjem“, Ljuštaku je naveo da mu nije predočeno u kom svojstvu je ispitivan, a ni Seljimi, koji je ispitan u Prištini u februaru, nije otkrio u kom svojstvu je ispitan.

Sa druge strane, ime Mehira Hasanija, bivšeg člana kontraobaveštajne službe OVK, kosovski mediji su povezali sa ispitivanjem od strane Kancelarije specijalnog tužioca u januaru, a Hasani je to tada negirao.

Portal Insajderi je tada preneo da se Hasani sumnjiči da je povezan sa ubistvima srpskih civila u selu Zočište u Orahovcu, preneo je KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari