Vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Strategija Evropske komisije za proširenje na Zapadni Balkan predstavlja dobru vest za ovaj region, jer je zvanični Brisel poslao nedvosmislenu poruku da se uz sprovođenje reformi može dobiti članstvo u EU u doglednom roku, ocenjuju za Danas poslanici Evropskog parlamenta Franc Bogovič i Igor Šoltes.

Naši sagovornici poručuju da se najvažniji zadaci odnose na uspostavljanje pravne države, konkurentne ekonomije i rešavanje bilateralnih sporova.

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne stranke u EP, konstatuje da je „dobro što je Evropska komisija vrlo jasno stavila do znanja da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, naravno, uz ispunjavanje kriterijuma za ulazak i uz prethodno rešavanje svih otvorenih graničnih pitanja“.

– Pozdravljam i uvek snažno podržavam proširenje EU na Zapadni Balkan pošto sam uveren da je evropska perspektiva jedina garancija za mir, stabilnost i ekonomski razvoj u ovom regionu. Srbija i Crna Gora bi tako mogle ispuniti uslove za ulazak u EU do 2025. A želja je, naravno, da sve zemlje uz sve nužne reforme, posebno u domenu pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, uspeju da brzo reše i granična pitanja sa svim susedima. Posebno pozdravljam što je EK nekako odgovorila i na moje konstantne pozive da se pojača finansiranje zemljama Zapadnog Balkana, kojima sigurno treba znatno veća pretpristupna pomoć, ako želimo da počnu da smanjuju trenutni zaostatak u ekonomskom razvoju, ističe sagovornik Danasa.

Bogovič ukazuje da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji vrlo značajno i za Sloveniju. „Mi smo tradicionalni ekonomski i trgovinski partneri, uvek smo znali da sarađujemo, a napredak Srbije i drugih država u susedstvu i približavanje EU takođe predstavljaju ogromne mogućnosti za jačanje naših ekonomija“, zaključuje on.

Igor Šoltes, poslanik grupacije Zelenih i izvestilac za Kosovo EP, smatra da je Strategija „veoma jasna poruka evropske perspektive za države Zapadnog Balkana“.

– Poruka je jasna: EU će se širiti, otvorena su vrata za dalja pristupanja. Stoga, Strategija je pozitivna i ponovo potvrđuje jaku posvećenost regionu. Pred nama su mnoge šanse, ali i istinske reforme, stalni napori, ali, konačno, i rezultati. Uveren sam da usvajanjem Strategije Evropa šalje jasnu poruku da bez država Zapadnog Balkana neće biti stabilne i mirne EU, što donosi mnogo šansi za Evropu, kao i za Zapadni Balkan. Moramo biti svesni da je EU već najveći trgovinski partner zemljama Zapadnog Balkana – na godišnjem nivou to iznosi 43 milijarde evra. Štaviše, EU je najveći donator finansijske pomoći regionu. Uveren sam da će finansijska pomoć biti povećana i unapređena, uzimajući u obzir, takođe, nužne i delotvorne kontrolne mehanizme, poručuje Šoltes, uz ocenu da je rešavanje graničnih sporova „velika tema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari