Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Samopredeljenja 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vrhovni sud Kosova odbacio je žalbu pokreta Samoopredeljenje koji je zahtevao da se prebroji više od 390 koverata sa glasovima iz dijaspore koji su u Centralnu izbornu komisiju (CIK) stigli 12. novembra.

Prema Vrhovnom sudu zahtev je neosnovan jer nije podnet u žalbenom roku od 24 sata pošto je CIK objavio konačne rezultate.

Izborni panel za žalbe i predstavke odbio je 23. novembra kao neosnovan zahtev Samoopredeljenja za prebrojavanje još 392 glasa koji su stigli 12. novembra, kako su mediji preneli, na adresu CIK-a.

„Zahtev Samoopredeljenja je, prema proceni Vrhovnog suda, neblagovremen, budući da nije predat pre objavljivanja konačnih rezultata, niti 24 sata nakon objavljivanja konačnih rezultata 7. novembra. Ova žalba podneta je 15 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata“, navodi se u odgovoru suda.

Samoopredeljenje se na odluku Vrhovnog suda može žaliti Ustavnom sudu Kosova.

Istovremeno odluka Vrhovnog suda otvara put potvrđivanju izbornih rezultata.

Nakon njihovog potvrđivanja CIK obaveštava predsednika Kosova da je izborni proces okončan i predsednik je dužan da najkasnije u roku od 30 dana sazove konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova na kojoj se bira predsednik i pet potpredsednika kosovskog parlamenta.

Istovremeno predsednik treba da odredi mandatara iz stranke ili predizborne koalicije koja je osvojila najveći broj glasova, u ovom slučaju iz Samoopredeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari