Vučić: Dijalog nastaviti kad Priština ukine takse 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ambasadorima članica Evropske unije (EU), da su razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, o poboljšanju vladavine prava u Srbiji i o regionalnim odnosima.

Pitanje Kosova i dijaloga ostaje važno pitanje i u 2019. godini, posebno iz perspektive pristupanja Srbije EU, ocenio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) Sem Fabrici, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio molbu Srbije da se stvari vrate u „pređašnje stanje“ i ukinu tarife na robu iz Srbije, pa će se dijalog odmah nastaviti.

Fabrici je rekao da je Srbija pristupanje EU postavila kao svoj strateški cilj i da je tokom 2018. godine Unija podržala tu perspektivu za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Razgovarali smo o situaciji u regionu, Kosovu, dijalogu i u 2019. godini to ostaje važno pitanje, posebno iz perspektive činjenice pristupanja Srbije Uniji.

Hrabrost i velika posvećenost su potrebne u tom procesu, a mi ćemo nastaviti da posredujemo u nadi da će se postići održiv sveobuhvatni sporazum, naglasio je Fabrici. Razgovarali smo o tarifama koje je Priština uvela Srbiji i BIH, rekao je Fabrici koji je ponovio da se u tom procesu može očekivati podrška EU.

Mi smo, istog momenta kada su carine uvedene, stavili jasno da znanja da je to protiv CEFTA sporazuma i duha SSP i to smo stalno ponavljali i tražili od Prištine da povuku te tarife, naglasio je Fabrici.

Vladavina prava je posebna tema o kojoj smo razgovarali tokom radnog ručka rekao je Fabrici i dodao da je Srbija postigla određeni napredak, otvorila je 16 poglavlja i privremeno zatvorila dva poglavlja. Sa predsednikom smo razgovarali o prioritetima, izjavio je Fabrici.

Razgovarali o nezavisnosti pravosuđu, izmene Ustava su u parlamentu i očekujemo debatu u parlamentu koji je ključna institucija u demokratskom društvu u kojem treba da žive dijalog i rasprava, rekao je Fabrici.

On je napomenuo da je u toku i rad na Medijskoj strategiji i naglasio da je potrebna atmosfera koja podstiče izražavanje stavova.

Mi smo sa predsednikom dogovorili ovaj ručak prošle godine, odgovorio je Fabrici i dodao da ga ne bi povezivao sa dolaskom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Fabrici je rekao da razume zainteresovanost Srbije za kvote čelika i naglasio da će odluku doneti Komisija na nezavisan način.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija nastaviti svoj evropski put, bez obzira kada će postati članica, jer to sve ne zavisi samo od Srbije.

On je zahvalio zemljama članicama na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i naglasio da je EU naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, sa 67 odsto trgovinske razmene.

Sem tih lepih stvari razgovarali smo i o onome što Srbija treba da uradi, a jedna je da se nastavi dijalog povodom sporazumnog rešenja između Beograda i Prištine, „pošto takse anticivilizacijske takse protiv nas budu ukinute“, rekao je on.

To nije politički popularno, niti se dopada narodu, ali mi smo spremni da nastavimo razgovore u najboljoj veri da postignemo sporazum, nisam optimista, ali sam rekao da ću svoje vreme i energiju posvetiti tome jer to znači sigurniju budućnost ua Srbiju, naglasio je Vučić.

Nas interesuje nastavak dijalog sa legitimnim i legalnim predstavnicima Albanaca da vidimo da li možemo da postignemo dogovor, ako ne možemo, da vidimo koja su rešenja neophodna da bi se sačuvali mir i stabilnost, rekao je Vučić.

Kosovo jedino sluša stav SAD, izvinjavam se EU, dodao je Vučić.

Ono što je u fokusu EU i svih nas, Vlade Srbije i predsednika, su vladavina prava, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i borba za slobodu medija i drugim važnim pitanjima poput nezavisnosti pravosuđa, rekao je Vučić.

Istakao sam da nam je naročito važno da pravosuđe bude nezavisno, razgovarali smo o donošenju pojedinih antikorpucijskih zakona, ispunjavanju GRECO preporuka, dodao je on.

Mnogo toga je pred vladom, parlamentom, ministrima i ono što sam zamolio predsednika Ecripske komisije je, pošto se sutra se odlučuje o kvotama za čelik, što je za nas od ogromnog značaja, da se izađe u susret Srbiji, rekao je Vučić.

Za nas je od ključnog značaja pitanje kvota za čelik, mi učestvujemo u proivodnji EU sa 1,5 odsto.

Nadam se da će razumeti našu molbu, ne moram da govorim šta bi za nas značio odlazak kineskog investitora iz Smedereva, to bi bila katastrofa i verujem da će odluka EU biti pozitivna, rekao je Vučić.

To se tiče odnosa EU i Kine, ali mi molimo da se uvaže interesi Srbije, rekao je Vučić i dodao da ovaj sastanak nema veze sa dolaskom Putina i radi se o slučajno izabranom datumu.

Vučić je imao sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) i šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a sastanku su prisustvovali i ministri Ivica Dačić, Jadranka Joksimović, Siniša Mali i Nela Kuburović, kao i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari