Vučić i Tači na panelu sa Đukanovićem i Ajhorst 1Foto: Valdrin Xhemaj Koca_Sulejmanovic/Epa

Srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, učestvovaće danas na GLOBSEC forumu u Bratislavi.

Prema saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova, Vučić i Tači će govoriti na panelu „Ulaženje u srž dijaloga Beograda i Prištine“, na kojem govore i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, a moderator diskusije je glavni dopisnik za Evropu lista „Politiko“ Metju Karničnig. Naši izvori tvrde da neće biti zasebnog susreta Vučića i Tačija, uz posredovanje EU, na marginama skupa.

Pres služba predsednika Srbije najavila je juče da će Aleksandar Vučić tokom boravka u Bratislavi imati odvojene susrete sa v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, senatorom i predsedavajućim Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ronom DŽonsonom, kao i sa rukovodiocem Odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin.

Predsednik Srbije je gostujući na TV Prva izjavio juče da će u Bratislavi „govoriti istinu o stanju na KiM i od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse“. On je konstatovao da su takse Prištine „nanele štetu ne samo Srbiji, već celom regionu, jer oni koji hoće da dođu u našu zemlju čuju da postoje šumovi u privredi, da nema slobode trgovine“.

Vučić je naglasio da „neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest“. On je, takođe, iznova izrazio sumnju da li će, uopšte, biti održan najavljeni samit o Zapadnom Balkanu, 1. jula u Parizu. Prema Vučićevom mišljenju, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron „imaju slične ciljeve za Zapadni Balkan, ali je suština u tome da oni ne mogu da reše“ problem Kosova.

Srpski predsednik je naglasio da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, „ali da su građani Srbije bili protiv toga i ja sam tu poruku razumeo“.

– Ako hoćete da donesete odluku o razgraničenju, morate da idete na referendum, a za to mogu da dobijem 20 odsto podrške. Da kažem, kao u Severnoj Makedoniji, „35 odsto građana je izašlo, a prošao referendum“. Ja tako neću i tako u Srbiji ne može da prođe referendum, kazao je Vučić.

Teme skupa

Na forumu u Bratislavi, između ostalog, raspravljaće se o temama kao što su „novi politički pejzaž EU“, odnosi Zapadnog Balkana i Evrope, bezbednosna situacija na Bliskom istoku… Očekuje se da će jedan od govornika biti i Mišel Barnije, glavni pregovarač EU u procesu Bregzita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari