Vučić: KFOR zaustavio trupe koje su krenule na sever 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobio informaciju da je Kfor, navodno, reagovao i zaustavio kosovske trupe koje su krenule na sever. Hvala im na tome, ako je to tačno, rekao je Vučić.

Molim vas da izbegavate svaku vrstu incidenata, jer mi nemamo pravo da radimo ni pola od onoga što je njima dozvoljeno, poručio je Vučić.

– Važno je da se vratite svojim kućama, da kažete da je Srbija uz svoj narod, da poštujemo međunarodne sporazume, da smo deo sveta, iako znamo šta jedan deo sveta misli o Srbiji i našem narodu na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

U međuvremenu KoSSev je, pozivajući se na nezvanične izvore preneo da je KFOR potvrdio da nisu pokrenute kosovske trupe.

Koliko to treba da se ponizimo i šta da uradimo da bi neko bio zadovoljan pristupom Srbije i saradnjom Srbije sa Albancima, upitao je ranije danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da namerno nije želeo da komentariše saopštenje Evropske unije i Maje Kocijančič, jer je želeo da reaguje staloženo, mirno i racionalno.

Naše je bilo da štitimo svoju zemlju, nikoga nismo napadali, nikoga nismo vređali, posle pobede (u Interpolu) nismo seirili, nego slali poruke mira i pružili ruku Albancima i to što smo pružali ruku, EU kaže da smo otprilike isti, rekao je Vučić u razgovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Valjda smo provocirali time što smo na njihove mere od 100 odsto uvećena takse odgovorili time da nećemo ići sa kontramerama i time izazvali bes dela vas, predočio je Vučić.

Ne očekujem da EU da promeni svoje ponašanje, odavno sam prestao da kukam nad našom sudbinom i sve što su rekli je pravdanje prištinskih kriminalnih odluka, istakao je on.

Ranije danas Vučić je rekao na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka severu Kosova.

Zbog odluke kosovske vlade da poveća carinske takse sa prethodnih 10 na 100 odsto, dnevna štampa i mleko iz centralne Srbije nisu stigli jutros u Kosovsku Mitrovicu. Pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

https://www.facebook.com/739388749578032/videos/196591634561862/

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da tarife na proizvode iz Srbije ne bi trebalo ukidati dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari