Kocijančič: Odmah okončati provokacije 1Foto: Maja Kocijancic / Twitter

Maja Kocijančič, porparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozvala je danas lidere Srbije i Kosova da odmah okončaju provokacije i da se fokusiraju na završetak procesa normalizacije odnosa, bez preduslova.

Kocijančič je, na konferenciji za novinare, istakla da Srbija i Kosovo imaju nesuglasice u svojim odnosima, kao i da je EU više puta istakla da je mesto za to dijalog kojem Unija posreduje.

Verujemo da nedavne akcije, mere, izjave sa Kosova i iz Srbije koje druge strane smatraju uvredljivim, ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa i podrivaju sav rad koje su dve strane postigle proteklih godina, a taj napredak je povezan sa napretkom u evropskim integracijama, predočila je Kocijančič.

Kocijančič je rekla da se od CEFTA očekuje da preduzme neophodne mere kako bi se osiguralo da se sporazum poštuje u potpunosti.

Ima nesuglasica koje razumemo i koje su razmatrane na brojnim sastanicma, na samitu u Trstu pre godinu i po dana i dat je mandat CEFTA da izvesti o preprekama i očekujemo uskoro taj izveštaj. Znamo da imamo problema, ali način na koji je Vlada Kosova reagovala nije pravi način, poručila je Kocijančič.

Osnovni principi evropske perspektive za region su pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. To se očekuje od zemalja regiona da poštuju u svakom trenutku, rekla je Kocijančič.

Poruka koju šaljemo Srbiji i Kosovu je jasna i mi očekujemo da se poštuju obaveze i da se izbegavaju provokacije, jer to nije u interesu dve strane, regiona i Evrope i da obe strane nastave rad na normalizaciji odnosa, istakla je Kocijančič.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da Beograd ima informacije o tome da su albanske trupe iz baza Belvedere i Vrelo krenule ka severu Kosova.

Zbog odluke kosovske vlade da poveća carinske takse sa prethodnih 10 na 100 odsto, dnevna štampa i mleko iz centralne Srbije nisu stigli jutros u Kosovsku Mitrovicu.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da tarife na proizvode iz Srbije ne bi trebalo ukidati dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari