Vučić: Kosovski Albanci zaplenili 16 kamiona sa robom za Srbe 1Aleksandar Vučić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su kosovski Albanci zaplenili 16 kamiona sa robom za Srbe na severu Kosova, od kojih su u 14 bili prehrambeni proizvodi, a u dva stočna hrana.

Teškoće sa snabdevanjem kosovskih Srba su počele uvođenjem takse od 100 odsto na robu iz Srbije, jer je transport prebačen na alternativne puteve, pošto je, praktično, zabranjena trgovina, rekao je Vučić novinarima.

„Nastavak dijaloga značajan za stabilnost čitavog regiona“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa članom Predstavničkom doma kongresa SAD Eliotom Engelom razgovarao o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine i da je sagovorniku preneo da je to veoma značajno ne samo za dobre odnose Srba i Albanaca već i za stabilnost čitavog regiona.

„Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga. Da li je to realno? Videćemo. Ali što pre nastavimo dijalog to će postojati mogućnost za smanjivanje tenzija“, rekao je Vučić.

Nakon susreta u Beogradu, Vučić je rekao da su pozicije različite po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji i da je Engel bio jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova, ali da su, uprkos tome, imali korektan razgovor.

Vučić je rekao da je bilo reči i o slučaju braće Bitići i o NATO bombardovanju 1999. godine.

„Pričali smo, svako iz svog ugla, ali na civilizovan i pristojan način. Rekao je da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da ne bude i prijatelj Srba. Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo“, rekao je Vučić.

Takse uvedene da bi se zauzeo sever Kosova i da bi se isterali Srbi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je akcija uvođenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja severa i proterivanja Srba iz ostatka Kosova i Metohije.

„A zašto delovi međunarodne zajednice u tome učestvuju ili ćutke prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i veruju da je moguće da tako Albanci reše i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu. Oni su tu kašu zakuvali i sada ne mogu da izađu iz toga. A vide da ih njihovo ‘čedo’ više ne sluša kao ranije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su svaki put kada bi se povećavao otpor Srba sa Kosova sledili pojačani pritisci iz Prištine, hapšenje i maltretiranje a da su u tome učestvovali i pojedini srpski političari.

„Kompletna saradnička mreža je uvek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinskih službi sa zapada“, rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lekovi i medicinski materijal.

Vučić je ocenio da uvođenje taksi od 100 odsto zapravo znači zabranu trgovine, jer ni sa taksom od 10 odsto nije moguće biti konkurentan na tržištu, i dodao da su Albanci u međuvremenu zaplenili 16 kamiona sa robom i privodili vozače koji su pokušavali da isporuče alternativnim putevima robu do severa Kosova.

On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želeo da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su „jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu“.

„Pokazali su snagu i odlučnost da opstanu na ognjištima i budu uz svoju državu Srbiju a ne uz neku državu Kosovo. Taj heroizam je nezabeležen i oni zaslužuju divljenje jer niko nije hteo da kupi ništa. Niko kamionima nije ni prišao“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari