Vučić: Mnoge teme bez saglasnosti 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Oko mnogih tema nismo mogli da se saglasimo i to nije neka novost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak uveče TV Pink, ocenjujući prvi dan posete Hrvatskoj.

Istakao je da je optimista po pitanju ekonomije, a skeptičan kada je reč o pitanju granice.

Oko mnogih tema nismo mogli da se saglasimo i to nije neka novost. Na potpuno drugačiji način vidimo sve što se dešavalo devedesetih godina prošlog veka, na različite načine doživljavamo rešavanje problema granica, rekao je Vučić nakon današnje posete Zagrebu.

On je rekao da se Srbija kada je reč o granici na Dunavu,  poziva na Zakon o ustanovljenju i ustrojstvu autonomne  pokrajine Vojvodine, jer smatra da je zakon viši i važniji  pravni akt od katastarske delatnosti.

Imamo probleme jer su i naši ljudi potpisivali „neke  gluposti“ 2002. godine. Pokušaćemo da se dogovorimo, ako ne  uspemo u roku od dve godine, donećemo odluku o izlasku pred  neki ad-hok tribunal ili neki stalni pravosudni organ,  najavio je Vučić, prenosi Pink.rs.

Bilo je reči, kako je rekao, o nestalima zbog čega se i na  tom planu očekuju pomaci.

Govorili smo pre svega o budućnosti, imali smo dobre  razgovore o napretku ekonomije, pravima manjina, dodao je  Vučić i dodao da su mu predsednica i premijer Hrvatske  obećali da će do kraja 2018. godine najkasnije u svim  srpskim selima biti izvršena elektrifikacija i da će svi  imati priključak za vodu.

Ekonomija ide napred, trgovinska razmena raste uvećana je za  62 odsto u poslednjih pet godina. Zamislite da imamo bolje  političke odnose koliki bi kapacitet rasta naše ekonomije  bio, ukazao je Vučić.

Vučić je rekao nije optimista kada je reč o pitanju Srba u  Hrvatskoj, ali da se nada boljem.

Optimista sam po pitanju ekonomije, a najviše skeptičan kada  je reč o granicama, predočio je Vučić.

Kada je reč o ratnoj odšteti, Vučić je naveo da je premijer  Andrej Plenković tražio da se o tome razgovara i da mu je on  rekao da je loše otvarati nove teme, kada ima mnogo  nerešenih iz prošlosti.

Ako se u to krene, srpska strana će imati svoje zahteve, da  ponovo otvaramo neku vrstu Pandorine kutije i to je bio stav  Srbije. Nemamo problem da pričamo o bilo čemu, mada ne znam  zašto baš u ovom trenutku, ali ako hoćete možemo da  razgovaramo, rekao je Vučić.

Upitan o incidentu ispred Sabora kada je saborski zastupnik  Mosta Miro Bulj pokušao da ga presretne i dobacivao mu,  Vučić je rekao: „Nisam bio hladan kao špricer, bio sam  pristojan“.

Ja sam predsednik Srbije, moje je da predstavljam našu  zemlju i da to uradim na učtiv način. Što se tiče tih sitnih  provokacija i uvreda, ja sam na to navikao, dešava se u  Beogradu, rekao je Vučić za TV Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari