Vučić na proslavi 70 godina NR Kine: Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine 1Foto: Printscreen/ Instagram budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Sava Centru u Beogradu, na proslavi 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine, da je tokom teških trenutaka za Srbiju Kina bila pravi prijatelj.

On je istakao podršku koju Kina daje teritorijalnom integritetu Srbije i naglasio da će Kina „koja je suočena sa pošastima separatizma“ uvek imati podršku Srbije politici „jedne Kine“.

Vučić je istakao da Kina u Srbiji ima najsigurnijeg partnera i poručio „živelo čelično prijateljstvo između Srbije i Kine“.

On je dodao da mnogi kritikuju Srbiju zbog prijateljstva sa Kinom, ali da Srbija od toga neće odustati i istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

 

View this post on Instagram

 

„Narodna Republika Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Republike Srbije. Ta istina očigledna je na svakom koraku u Srbiji. Pupinov most na Dunavu, prvi je kineski most u Evropi, delovi auto-puta Miloš Veliki u srcu Šumadije stoje kao najbolje svedočanstvo zajedničkog truda srpskih i kineskih kompanija. Projekat modernizacije železničke pruge na relaciji Beograd-Budimpešta u punom je jeku. Kineski prijatelji radiće još mnogo kilometara i naših puteva i naših pruga. Pregovaramo i očekujemo dolazak brojnih kineskih kompanija, u različitim oblastima od energetike, industrije, savremenih i inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije. Lično sam ponosan što su odnosi svevremenskog strateškog partnerstva Srbije i NR Kine sada na najvišem nivou u njihovoj istoriji. Čelično prijateljstvo naša dva naroda osnov je za obogaćivanje dalje saradnje u svim oblastima. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine i hvala na svemu što ste učinili za našu zemlju.“ – Predsednik Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom proslave 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je da Kina napreduje kroz socijalizam sa uverenjem da će razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu.

Naglasila da je ekonomski rast Kine u prvoj polovini ove godine bio 6,3 odsto i da je i međunarodna zajednica Kinu prepoznala kao „sidro stabilnisti“ svetskog ekonomskog razvoja.

Ambasadorka je rekla da je 70 godina malo u istoriji Kine, ali da je zemlja u tom periodu mnogo napredovala i da je sada druga ekonomija sveta. Čen je kazala da je NR Kina osnovana 1. oktobra, a da je pet dana kasnije dobila priznanje Jugoslavije, da je Srbija pomogla i tokom poslova 1998. i tokom kasnijeg zemljotresa, kao i da Srbija 70 godina podržava politiku „jedne Kine“, te da Kina to nikada neće zaboraviti.

Na početku proslave mladi ljudi iz Srbije na binu su izneli zastave dve zemlje i intonirane su himne Kine i Srbije.

Na proslavi će nastupiti i muzičari iz Srbije i Kine, kao i ansambl Kolo, koji će izvesti koncert „Čelično prijateljstvo za zajednički prosperitet“, a za kraj proslave planiran je i veliki vatromet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari