Vučić: Nadamo se kompromisnom rešenju za Kosovo uz podršku Makrona 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da rešavanje kosovskog problema nije lako pitanje za Srbiju ali da se nada će na kraju biti postignuto neko kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

„Svi moramo da uradimo sve da dođemo do kompromisnog rešenja za obe strane. To do sada nije bio slučaj i uvek sam bio spreman da saslušam (francuskog predsednika Emanuela) Makrona i njegove inovativne ideje, kako bi se približili dogovoru. Predstaviću mu, iskreno i otvoreno, našu platformu i siguran sam da ćemo uz njegovo liderstvo postići nešto u narednom periodu“, izjavio je Vučić.

Vučić je uoči sastanka sa francuskim predsednikom rekao da je za Srbiju veoma važan nastavak evropskog puta i izrazio nadu da će i na tom planu biti ostvaren napredak uz podršku Makrona.

„Znamo šta treba da uradimo po pitanju vladavine prava“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je podsetio na posetu Makrona Beogradu 2019. godine i ocenio da je to bio istorijski događaj kada je pokazan pravi stepen prijateljstva dve zemlje i naroda.

„Hvala vam na posvećenom radu i trudu na razvijanju bilateralnih odnosa i saradnje. Francuska je za nas važna zemlja i tradicionalni, pravi prijatelj Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će Makron još neki put posetiti Srbiju, kako bi ponovo osetio „istinsko gostoprimstvo srpskog naroda“.

„Gradnja Beogradskog metroa ključni projekat u ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da će izgradnja Beogradskog metroa, uz pomoć francuskih kompanija, biti ključni projekat u ekonomskoj saradnji Srbije i Francuske i potvrdio da bi do kraja ove godine trebalo da počne gradnja prve metro linije.

„Veliki projekat metroa će promeniti stvari za Srbiju i novi je momenat saradnje dve zemlje. Nadamo se da ćemo do kraja godine početi da gradimo prvu liniju metroa i dogovorili smo gotovo sve sa kompanijom ‘Alstom'“, kazao je Vučić ispred Jelisejske palate, prilikom zajedničkog obraćanja medijima sa predsednikom francuske Emanuelom Makronom.

Vučić: Nadamo se kompromisnom rešenju za Kosovo uz podršku Makrona 2

Predsednik Srbije je zahvalio Makronu na podršci za gradnju metroa.

„Uz pomoć predsednika Makrona to je bilo moguće relizovati. Ne radi se o snu ili izbornom obećanju, to postaje stvarnost. Nadam se da će sve od opreme i materijala, koji ćemo koristiti od Francuske, kao i samih vozova, zadovoljiti sve u obe zemlje“, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će posvećenost Makrona pomoći da se reše neki problemi Srbije, ali i da se poveća nivo ekonomske saradnje dve zemlje.

„Naša trgovinska razmena je bila više od 1,2 milijarde evra u 2019. a u prvih 11 meseci prošle godine u teškim okolnostima pandemije korona virusa imali smo pad od samo 6,4 odsto. To pokazuje da smo imali puno prilika i zato smo duboko zahvalni francuskim komanijama“, rekao je Vučić.

Podsetio je i da je kompanija „Vansi“ preuzele upravljanje Beogradskim aerodromom i da je već krenula da gradi nove delove aerodroma.

„Siguran sam da će raditi na tome da poveća promet u budućnosti, a i mi ćemo zaraditi puno novca od njihovog boljeg upravljanja“, kazao je predsednik Srbije i dodao da će se kompanija Suez baviti deponijom u Vinči u blizini Beograda.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na posvećenosti razvoju bilateralne saradnje, uz ocenu da je njegova zemlja pravi prijatelj Srbije.

Vučić: Francuska je pravi prijatelj Srbije

„Predsedniče Makron, hvala na gostoprimstvu, na posvećenosti razvoju bilateralne saradnje. Za nas Francuska nije samo bitna zemlja, već pravi prijatelj Srbije“, napisao je Vučić na Instagramu tokom sastanka s francuskim predsednikom u Parizu.

Vučić: Nadamo se kompromisnom rešenju za Kosovo uz podršku Makrona 3
Vučić i Makron Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Vučić je uz poruku objavio današnju fotografiju s Makronom ispred Jelisejske palate.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči sastanka, Vučić je rekao da će francuskom predsedniku predstaviti, iskreno i otvoreno, platformu Srbije za rešavanje kosovskog pitanja, dok je Makron kazao da je u pregovorima Beograda i Prištine bitno pronaći rešenja na koja su pristale obe strane.

Najavljeno je da će dva lidera razgovarati i o evropskom putu Srbije i gradnji beogradskog metroa uz pomoć francuskih kompanija Alstom i Ežis.

Makron: Bitno pronaći rešenja na koja će pristati i Beograd i Priština

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas u Parizu da je u pregovorima Beograda i Prištine bitno pronaći rešenja na koja su pristale obe strane.

„Jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i vaš narod, to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope“, rekao je Makron.

On je novinarima u Parizu pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će se dodatno angažovati i pružati podršku svima koji su zainteresovani da se pitanje odnosa Beograda i Prištine reši.

Bilateralni odnosi Srbije i Francuske, rekao je, nastavljaju da napreduju.

„Želim da Francuska bude jača i prisutnija i da nastavi da ulaže u Srbiju“, rekao je Makron.

Pozdravio je angažovanje po pitanju vakcinacije protiv korona virusa.

„Mi Evropljani takođe moramo da budemo još efikasniji po tom pitanju“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u poseti Parizu gde će razgovati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Sa Vučićem je i delegacija Srbije predvođena ministrom finansija Sinišom Malim koja će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o gradnji metroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari