Vučić: Nema velikog plana za Kosovo, Srbija neće biti parking za migrante 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da postoji „veliki plan i veliki dogovor“ za pitanje problema Kosova i dodao da su takve tvrdnje „lažne vesti“.

„Prethodnih dana je bilo mnogo neistinitih lažnih vesti o tome kako se postižu veliki dogovori i kako je plan već napravljen, i kako se sve zna. Ne, o tome se nije razgovaralo, niti išta slično postoji. Da postoji, ja bih to rekao, kao i uvek. Nikada nisam obmanjivao naše ljude“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je, ipak, indikativno da o tome govore neki analitičari bliski centrima moći koji žele da „Srbiju vide poniženu“ i koji samo insistiraju na tome da Beograd prihvati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

„Tada bi oni bili srećni, ja bih bio veliki političar, a Srbija bi imala evropsku budućnost… A moj uslov je da nema suštinskih razgovora dok takse ne budu potpuno ukinute“, rekao je on.

„Srbija neće biti parking za migrante“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće biti parking za migrante ili nešto slično, da državni ograni to neće dozvotili i da će na jasan, rezolutan način sprečiti ulazak u zemlju lica koja bi mogla da ugroze njenu bezbenost.

„Ako bude potrebno zaštitićemo naše granice. Nećemo čekati odgovor Evropske unije, delovaćemo apsolutno u našem nacionalnom interesu“, rekao je Vučić.

On je naveo i da se stvaraju uslovi na delu teritorije Srbije, na granici, da „zaustavimo migratski talas“ ako to bude potrebno i građani mogu da budu „sigurni da ćemo sačuvati Srbiju“.

Govoreći o prilikama u Srbiji, on je rekao da su napadi migranata usmereni pre svega na imovinu, ali „uveli smo red u Šidu, a tamo ćemo dodatno pojačati snage“.

On je rekao da je za političko i ekonomsko delovanje Srbije otežavajuća okolnost migrantska kriza ali i korona virus.

„Korona virus pravi probleme u ekonomiji na svetskom nivou, a odraziće se i na našu ekonomiju“, rekao je Vučić, podsetivši da je prozvodnja auto delova u Srbiji povezana za takvu indurstiju u drugim zemljama.

„Vladika Grigorije da se ne bavi politikom u mantiji“

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić izjavio je da je vladika Frankfurski i Nemački izrekao „notornu neistinu“ kada je inervjuu rekao da je vlast u Srbiji podržavala crnogrskog predsednika Mila Đukanovića, na početku protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

„Nemam ništa protiv njegovih političkih ciljeva, ali ne bi bilo zgoreg da to ne čini u mantiji, ali i na to sam naučio“, rekao je Vučić, tokom obraćanja u zgradi Predsedništva.

On je rekao da vlast u Srbiji „nikad nije podržavala taj zakon, ni jednog sekunda, od prvog dana smo to pokazali“, kao i da podržava opstanak Srpske ckrve u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, ova vlast je pokazala svoju podršku Srpskoj pravoslavnoj ckrvi, za koju je naveo da je veća nego bilo koja pomoć koja joj je pružena još od Drugog svetskog rata.

„Završena isporuka Pancira“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vojska Srbije (VS) od danas značajno snažnija jer je kompletirana isporuka baterije artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1E iz Rusije.

„Mi to ni od koga nismo krili. Sada su performanse VS značajno unapređene i borbena gotovost i operativna sposobnost višestruko uvećane“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Komentarišući pozive lidera Dveri da vojska i policija preuzmu vlast u državi, Vučić je rekao su to veoma neodgovorne izjave.

„Nemojte da se ponašate kao deca, neodgovorno. U našoj zemlji postoji pravni poredak, on će da opstane“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari