Vučić: Uterivanje straha u kosti Srba 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd želi da se reši ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, ali da je današnja akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici služila Prištini da zamaskira „spaljivanje keksa“..

..da bi se uterao strah u kosti Srbima na Kosovu i da oni napuste Kosovo.

„Njihova suštinska namera je da svaki otac i majka kažu:’Mi ovo možda možemo da trpimo, ali što to da naša deca trpe'“, rekao je Vučić, posle sastanka sa Vladom Srbije.

Dodao je da je jedna osoba uhapšena (Aleksandar Ćurčić) jer je dobacivao Albancima na ulici, a ne jer je povezan sa ubistvom i da ga je policija brutalno pretukla.

On je naveo da je po pitanju ubistva Ivanovića Srbija saslušala „koga god da su tražili“ i da je iz tih saslušanja samo dobijala „gluposti“, te da vlast u Beogradu zna u kojoj je fazi taj postupak. Vučić je istakao da je Specijalno tužilaštvo u Srbiji po zahtevu Prištine ispitalo lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića i da će im svoja saznanja dostaviti u ponedeljak.

„Naše tužilaštvo ispitalo je Sašu Jankovića. U ponedeljak će ta izuzetna saznanja da dostave Prištini i mi ćemo tu saradnju da nastavimo“, rekao je Vučić.

On je rekao da je kosovska policija znala gde se nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić, da ga je zato jutros tražila i da sada znaju da se Radojičić i dalje nalazi na teritoriji Kosova i Metohije. Vučić smatra da kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj rade sinhronizovano i da sprovode antisrpsku politiku. „Oni su rekli da će ovo da traje do priznanja ili do rušenja vlasti u Beogradu. To nisu oni smislili, to je tuđa pamet“, rekao je Vučić, ali je odbio da kaže ko podržava kosovske Albance, uz konstataciju da će se te zemlje „same prepoznati“.

Vučić je poručio i da Srbi na Kosovu i Metohiji „neće biti ni gladni ni žedni“ i da će im Srbija pomoći „ma koliko to koštalo“. On je, međutim, odbio da precizira načine za pomoć Srbima navodeći da ne želi da takve stvari otkriva onima koji bi sprečili dostavljanje pomoći.

Vučić je ponovio i da su albanske oružane snage bile na severu Kosova i da nije tačna tvrdnja KFOR da nije bilo kretanja trupa. „Ko je govorio istinu Kfor ili ja. Njihove sprecijalne snage su bile na tri minuta od Mitrovice“, istakao je Vučić, koji smatra da su događaji od petka ujutru i privođenja pokazali da je on bio u pravu, a ne Kfor. Srbija, kako je istakao Vučić, neće nastaviti razgovore sa Prištinom dok se ne ukinu takse od sto odsto i stanje u trgovini ne vrati na situaciju pre bilo kakvog povećanja taksi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života i slobode Srba na Kosovu, uz nadu da do njihove ugroženosti neće doći i dodala da će tražiti da Evropska unija reaguje na kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Brnabić je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekla da će Srbija u ponedeljak podneti prijavu za postojanje povrede CEFTA sporazuma (nametanjem tarifa Prištine) i od UNMIK, koji zastupa Prištinu u CEFTA, tražiti početak formalnih konsultacija, što je obavezni postupak pre arbitraže.

Ona je rekla da Priština krši SSP na najfundamentalnije načine i da će Srbija razmotriti da pokrene postupak pred EU. Za to će nam biti potrebna i saradnja sa članicama EU, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari