Vučić: Prihvaćen predlog Igora Jurića, doživotni zatvor za najteža krivična dela 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas niz novih mera kojima se povećavaju kazne za različita krivična dela, a rekao je da je prihvaćen i predlog dela javnosti i Igora Jurića o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela.

Vučić je, na konferenciji za novinare održanoj posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne, odnosno da se ide na drastično i drakonsko povećanje kazni za sva kivična dela nasilničkog ponašanja – od nasilja u porodici do ubistava.

Naveo je da će kazna za silovanje biti od pet do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanje, a niko neće moći da dobije manje od pet godina. Prema njegovim rečima, za nasilje u porodici biće dramatično uvećane kazne, a minimalna kazna će biti godinu dana. Precizirao je da će kazne za krivična dela biti uvećane od 35 do 50 odsto. Uvodimo institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela, ili krivična dela u sticaju, za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela, rekao je Vučić i dodao da će za ubistvo kazna zatvora biti od 10 do 20 godina, tako da će minimalna kazna zatvora biti dvostruko veća u odnosu na sadašnju, a maksimalna za 25 odsto.

Vučić je kazao da za naročito teška dela, višestruka ubistva, sledi doživotna robija. Kako je naveo, ukoliko neko bude drugi put uhvaćen da diluje drogu neće dobiti kaznu zatvora tri godine, već će najmanje 50 odsto od maksimalne kazne, odnosno minimum sedam i po godina, a treći put minimalno deset godina. Vučić je rekao i da suđenja neće više biti u razumnom roku, posebno za najteža krivična dela, već će morati da budu završena za 12 meseci. Biće to teška borba, jer će sad stručnjaci da krenu po raznim ambasadama i da mi pričaju o ljudskim pravima, da sole pamet o jednoj, drugoj, trećoj stvari.

Kriminalci će sada da se ujedine, jer znaju da će ovo da im donosi mnogo manje para, kako od droge, tako i od drugih najtežih krivičnih dela, rekao je Vučić. Vučić je istakao da će „država da pobedi i pregazi“ kriminalce, a predložene mere javnost će moći da vidi za dvadesetak dana.

Predsednik Srbije je naveo primere kaznene politike u Srbiji, odnosno najčešće izricane kazne za određena krivična dela, navodeći da se radi o blagoj kaznenoj politici, a zbog predloga o pooštravanju kaznene politike zahvalio je premijerki Ani Brnabić i ministrima Nebojši Stefanoviću i Neli Kuburović.

Vučić je rekao da do sada maksimalne kazne predviđene za određena kaznena dela gotovo nikada u sudskim postupcima nisu određivane, kao i da su kazne u najvećem procentu bile minimalne, ili su čak bile ublažavane ispod minimalne. Kao primere je naveo krivična dela silovanja, nedozvoljene proizvodnja, držanja, nošenja i promet oružja i eksplozivnih materijala, teške krađe i poreske utaje.

Vučić je naveo podatak da je za najopasnije delo sa stanovišta proizvodnje i trgovine narkoticima 43,27 odsto svih izvršilaca tog krivičnog dela u 2017. godini osuđeno na kaznu zatvora od tri godine, dok je na kaznu zatvora od tri do pet godina osuđeno 44,18 odsto. Za narko dilere su presude postale izuzetak, gotovo da ih i nema, pa što da ne diluju drogu. Velika je zarada i baš ih briga što ubijaju i truju nečiju decu. Imaju hotele, kafane, restorane, estradne zvezde oko sebe, kazao je Vučić.

Izneo je i podatak da je za proizvodnju opojnih droga 61,11 odsto izvršilaca dobilo uslovnu osudu. Vučić je rekao da su se prilikom predlaganja novih mera ugledali na evropsko zakonodavstvo, dodavši da od Evropske unije očekuje podršku za pooštavanje kaznene politike, jer ako Nemačka može da ima kaznu doživotnog zatvora, zašto to ne bi mogla da ima i Srbija. Samo mi na Balkanu to nemamo, a sada hoćemo i mi da imamo. Hoćemo da imamo strože kazne. Oni u Beču su se šlogirali kad su videli da su se Crnogorci tamo upucavali, rekao je Vučić.

On je istakao da nadležni imaju sva policijska i operativna saznanja za najveći broj ubistava počinjenih na beogradskom asfaltu i zato je došlo do panike u kriminalnim krugovima. Odgovarajući na pitanje o eventualnoj sprezi sudija i kriminala, Vučić je rekao da su 99 odsto sudija časni i pošteni ljudi, ali da u svakoj profesiji ima kukolja.

Vučić je rekao da je akcija koju su u petak sproveli policija i tužilaštvo pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala, već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi.

„Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, na tome što su se neki od glavnih šefova narkobiznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na poternicima Interpola, a neki i iza rešetaka“, rekao je Vučić.

Sednica Saveta za bezbednost imala je dve tačke, ali priču o Kosovu i Metohiji ostavićemo za neki drugi dan, dodao je Vučić, najavljujući da će govoriti o sistemskim merama koje će Srbija preduzeti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Predsednik Srbije izjavio je danas da je akcija koju su u petak sproveli policija i tužilaštvo pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala, već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi. Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, na tome što su se neki od glavnih šefova narkobiznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na poternicima Interpola, a neki i iza rešetaka, rekao je Vučić na konferenciji za novinate. Sednica Saveta za bezbednost imala je dve tačke, ali priču o Kosovu i Metohiji ostavićemo za neki drugi dan, dodao je Vučić, najavljujući da će govoriti o sistemskim merama koje će Srbija preduzeti u borbi protiv kriminala i korpcuije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari