Vučić ispratio Fabricija, novi šef delegacije EU je Emanuel Žofre 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas oproštajni ručak u čast šefa Delegacije Evropske unije Sema Fabricija koga će na tom mestu naslediti Emanuel Žofre koji je do sada bio na dužnosti u Izraelu.

Vučić  je Fabriciju zahvalio na dosadašnjoj saradnji, podršci i pomoći na evropskom putu Srbije.

„Mnogo ste učinili za Srbiju, razumem da u ponekim situacijama nismo delili mišljenje, ali posebno cenim poštovanje koje ste pokazivali prema našoj zemlji“, napisano je na zvaničnim nalozima predsednika Srbije na Instagramu i Tviteru.

Fabrici je predstavljao Evropsku Uniju u Srbiji od 2017. godine do isteka mandata ambasadora ove godine.

Novi šef delegacije EU u Srbiji biće Emanuel Žofre, takođe poreklom Italijan kao i Fabrici, koga je na tu poziciju imenovao Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj početkom jula ove godine.

Žofre je do sada bio šef Delegacije EU u Izraelu, a bio je i šef Odeljenja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za demokratiju i posmatranje izbora.

Očekuje se da Žofre preuzme dužnost u Beogradu od 1. septembra, iako o tome za sada još uvek nema zvanične najave.

Tokom mandata Sema Fabricija, odnosi Srbije i Evropske unije zabeležili su stagnaciju – pregovori za pristupanje Srbije u EU skoro da su potpuno zastali posle decembra 2019. godine od kada nije otvoreno nijedno novo poglavlje.

Zbog ovoga se na rad Fabricija u Srbiji ne gleda sa mnogo reči hvale, kako ukazuju nezvanično izvori Danasa iz diplomatskih krugova.

– Fabrici je bio prilično tih po pitanju zaostajanja Srbije na evropskom putu, nije se naročito oglašavao ni po pitanju poslednjeg izveštaja Evropske komisije u kome su iznete brojne kritike na račun Srbije. Tokom njegovog mandata Srbija je zabeležila pad na različitim međunarodnim indeksima o stanju demokratije a nisu bili vidiljivi napori Fabricija i njegove admnistracije da se nešto promeni po tom pitanju, smatra naš sagovornik.

Pred novim šefom EU u Srbiji Emanuelom Žofreom će biti izazov da donese „novu energiju“ u odnose Srbije i Unije a s obzirom na njegovo pređašnje iskustvo, naši izvori procenjuju da on ima kapaciteta za to.

– Novi ambasador Žofre dolazi iz Izraela – sredine gde je bilo dosta izazova u diplomatskim odnosima, ne samo zbog izraelsko-palestinskog sukoba koji se razlikuje od problema Beograda i Prištine, ali će mu svakako značiti iskustvo na tom planu. Pored toga, Žofre je bio ambasador EU u režimu sa autoritarnim obeležjima tokom mandata premijera Benjamina Netanjahua koji je na kraju smenjen, te će se sa većom pažnjom gledati kako će se novi ambasador EU u Srbiji postaviti prema Vučiću (predsedniku Srbije) – naglašava naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari