Vučić Putinu izrazio saosećanje zbog žrtava korona virusa i ponudio pomoć Rusiji 1Foto: FoNet/ AP

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Vučić je Putinu izrazio saosećanje zbog žrtava KOVID-19 u Rusiji, kao i nadu da će se, uz odlučne mere, uspešno izboriti sa epidemijom korona virusa i što je pre moguće vratiti se u normalne životne i ekonomske tokove, kako bi se posvetili ispunjavanju planova za budućnost, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Takođe je rekao da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je u isto vreme zahvalio Putinu što je iskazanom brigom za našu zemlju i slanjem medicinske pomoći potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije.

„Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja“, rekao je Vučić Putinu.

Predsednik Srbije, obavestioje ruskog predsednika da je doneo odluku da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su sa velikom predanošću pomagali u sprečavanju širenja korona virusa i suzbijanju zarazne bolesti KOVID-19 i pomogli da se za kratko vreme pod kontrolu stavi epidemija u najvećim žarištima.

Takođe ga je obavestio i o svim događajima u regionu – od situacije na Kosovu i Metohiji do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, rečeno je u saopštenju.

Dvojica predsednika su razgovarali i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ova pravoslavna svetinja bila, uz pomoć Rusije, završena kako je planirano.

Vučić i Putin su izrazili očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Predsednik Srbije iskazao je zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, dostojno obeležen i što srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari