Vučić: SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda o Kosovu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da su SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda za rešavanje kosovskog pitanja i da žele što brže rešenje.

„Američka administracija je veoma posvećena rešavanju kosovskog pitanja, oni žele rešenje, što brže rešenje, otvoreni su da čuju svako različito mišljenje“, rekao je Vučić za RTS, komentarišući svoj sinoćni sastanak u Njujorku sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom.

Vučić je za RTS u Njujorku, gde učestvuje na 74. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, kazao i da su u rešavanju kosovskog pitanja sve opcije na stolu, da Beograd nudi jedno, a Priština drugo, i da za Srbiju „nema ružičastih rešenja“.

Govoreći o kratkom sastanku koji je u Njujorku imao s predsednikom SAD Donaldom Trampom, Vučić je rekao da mu je američki lider kazao da „zna koliko su Srbi dobar i veliki narod“ i da zna „da mu je obećao da će da dodje u Srbiju“, gde, prema Vučićevoj oceni, uživa veliku popularnost.

Vučić je rekao da će sutra u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN govoriti o regionu i neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti.

„Svi (u UN) su se bez izuzetka obraćali domaćoj javnosti, ja ću se truditi da govorim o regionu, o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti, šta je Srbija učinila i šta očekujemo od sveta u budućnosti“, kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da je Srbija mala zemlja koja nema uticaja na dešavanja u svetu, ali ima na političku i ekonomsku situaciju u regionu, i dodao da će zbog toga u UN „u skladu sa svojom snagom, izaći s analizom onoga što se zbiva i onoga što je regionu potrebno, a to su mir i stabilnost i ubrzani ekonomski razvoj“.

Komentarišući aktivnosti kosovske delegacije u Njujorku, Vučić je rekao da „oni rade svoj posao“ i „bore se za svoju zemlju“, a da će delegacija Srbije nastaviti da „radi svoj posao“.

„Oni se bore za svoju zemlju, ulažu ogroman trud, Njujork je njihov grad, njihovo najsnažnije uporište u svakom smislu, pritom ne mislim na UN. U Njujorku su njihovi lobisti, finansijski magovi. Ali, i mi radimo svoj posao, radimo na novim povlačenjima priznanja nezavisnosti Kosova“.

Upitan da prokometariše vest da je RTK zabranila spot Srpske liste s obrazloženjem da rečenica „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“ ne može da bude emitovana, Vučić je kazao da na Kosovu „sloboda i demokratija cveta na sve strane“ i ocenio da time „hoće da kažu da to nema veze sa Srbijom“.

Vučić će se , izmedju ostalih,kasnije danas sastati u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom i odlazećom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari