Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Vučić je na ceremoniji stavljanja vremenske kapsule u temelje nove zgrade ambasade Nemačke u Beogradu rekao da Srbija želi da bude deo Evropske unije (EU), ali da mora da menja sebe i sopstvene navike.

Mogao bih da govorim pred Helbahom o vladavini prava i činjenici da su pojedine članice EU na nižem niovu od Srbije, pa čak i ekonomskom, ali to nije nešto čime bismo bili zadovoljni, rekao je Vučić i naglasio da Srbija treba sebe da menja razmišlja o svojoj budćnosti.

Imaćemo još dva, tri povećanja plata i penzija, ali posle toga neće biti para ako ne budemo više radili. Nema ništa sa neba, ocenio je Vučić.

Vučić je rekao da se glavni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom vode o procentu povećanja plata i penzija, a da sve to ne bi bilo moguće da nema mira i stabilnost.

On je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je ozbiljnošću i odgovornošću doprinela očuvanji mira i stabilnostu u regionu pokretanjem Berlinskog procesa.

Zahvalni smo Nemačkoj na podršci Srbiji na evropskom putu, jer Srbija ulaže velike napore na unapređenju regionalne saradnje, ozbiljno i odgovorno rešava probleme, ali nije uvek sve na nama, ukazao je Vučić.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Vučić je rekao da je nemačka prvi trgovinski partner Srbje, najveći izvoznik i uvoznik u Srbiju, a u svojim kompanijama zapošljava oko 45.000 radnika.

Vučić je najavio i da će sutra u Kruševcu biti otvorena nova fabrika u kojoj će biti zaposleno 2.500 radnika.

Helbah je poručio da Nemačka jasno stoji iza stava da Srbija i zemlje regiona treba da postanu članice EU i da budu uverene da će im se kada pokucaju na vrata EU, ta vrata otvoriti.

Helbah je na postavljanju vremenske kapsule u temelje nove zgrade ambasade Nemacke u Beogradu naglasio da EU nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkan, a da su zajednički bezbednosni interesi među čvrstim razlozima za to članstvo.

Podsećajući da je pre 18 godina radio u nemačkoj ambasadi u Beogradu, Helbah je ocenio da su politčki odnosi i dijalog između dve zemlje sada najbolji u istoriji bilaterlanih odnosa i odvijaju se u atmosferi uzajamnog poverenja.

Ne mislimo uvek isto, ali o tim razlikama konstruktivno razgovaramo, rekao je Helbah i ocenio da je Srbija kandidat za članstvo u EU i pregovara o članstvu, što je malo ko mogao da zamisli pre 20 godina.

Helbah je ocenio da je EU pred velikim izazovima i da se menja.

Kao što je rekao francuski predsednik Emanuel Makron, potrebno je da se EU reformiše, ali to nikako ne znači da isključujemo dalje krugove proširenja. Izazovi postoje sada, a ne za 10 godina, rekao je on.

Evroskepticima u Srbiji imam da poručim da Srbija i zemlje regiona moraju da sprovedu reforme, bez ili sa pristupanjem EU kako bi mogle da nađu svoje mesto u globalnoj trci, kao i to da Nemačka neće odustati od proširenja EU, poručio je Helbah.

O dobrim bilateralnim odnosima, prema njegovoj oceni, govore i podaci da u Srbiji radi oko 400 nemačkih kompanija.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je da je bio dug put od raspisivanja međunarodnog arhitektonskog konkursa do današnjeg kamena temeljca za novo zdanje ambasade u Kneza Miloša 74-76.

Očekujemo da će radovi biti završeni na leto 2020. godine i da će nova zgrada odražavati sjajne bilateralne odnose Srbije i Nemačke, rekao je Ditman.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da nije mogao zamisliti bolji povod za svoju prvu zvaničnu dužnost na novoj funkciji i istakao da Beograd želi da stvara nova prijateljstva, ali i da čuva stara.

Nadam se da će nova prijateljstva, partnerstva i dogovori između naša dva naroda biti postignuta u novoj zgradi, rekao je Radojičić.

U vremensku kapsulu koja će biti uzidana u temelje nove zgrade ambasade Nemačke ubačeni su današnje izdanje dnevnog lista Politika, pozdravna reč ambasadora i fotografija zaposlenih u nemačkoj ambasadi, kao i set kovanica Narodne banke Srbije.