Vučić: Saslušati i ono što Srbija želi 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas „nemačke prijatelje“ da pre donošenja odluka o Srbiji saslušaju i ono što Srbija misli i želi iako je konačna odluka na njima, dok je izaslanik nemačkog ministarstva inostranih poslova Kristijan Helbah rekao da Evropska unija (EU) nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je na ceremoniji stavljanja vremenske kapsule u temelje nove zgrade ambasade Nemačke u Beogradu rekao da Srbija želi da bude deo Evropske unije (EU), ali da mora da menja sebe i sopstvene navike.

Mogao bih da govorim pred Helbahom o vladavini prava i činjenici da su pojedine članice EU na nižem niovu od Srbije, pa čak i ekonomskom, ali to nije nešto čime bismo bili zadovoljni, rekao je Vučić i naglasio da Srbija treba sebe da menja razmišlja o svojoj budćnosti.

Imaćemo još dva, tri povećanja plata i penzija, ali posle toga neće biti para ako ne budemo više radili. Nema ništa sa neba, ocenio je Vučić.

Vučić je rekao da se glavni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom vode o procentu povećanja plata i penzija, a da sve to ne bi bilo moguće da nema mira i stabilnost.

On je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je ozbiljnošću i odgovornošću doprinela očuvanji mira i stabilnostu u regionu pokretanjem Berlinskog procesa.

Zahvalni smo Nemačkoj na podršci Srbiji na evropskom putu, jer Srbija ulaže velike napore na unapređenju regionalne saradnje, ozbiljno i odgovorno rešava probleme, ali nije uvek sve na nama, ukazao je Vučić.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Vučić je rekao da je nemačka prvi trgovinski partner Srbje, najveći izvoznik i uvoznik u Srbiju, a u svojim kompanijama zapošljava oko 45.000 radnika.

Vučić je najavio i da će sutra u Kruševcu biti otvorena nova fabrika u kojoj će biti zaposleno 2.500 radnika.

Helbah je poručio da Nemačka jasno stoji iza stava da Srbija i zemlje regiona treba da postanu članice EU i da budu uverene da će im se kada pokucaju na vrata EU, ta vrata otvoriti.

Helbah je na postavljanju vremenske kapsule u temelje nove zgrade ambasade Nemacke u Beogradu naglasio da EU nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkan, a da su zajednički bezbednosni interesi među čvrstim razlozima za to članstvo.

Podsećajući da je pre 18 godina radio u nemačkoj ambasadi u Beogradu, Helbah je ocenio da su politčki odnosi i dijalog između dve zemlje sada najbolji u istoriji bilaterlanih odnosa i odvijaju se u atmosferi uzajamnog poverenja.

Ne mislimo uvek isto, ali o tim razlikama konstruktivno razgovaramo, rekao je Helbah i ocenio da je Srbija kandidat za članstvo u EU i pregovara o članstvu, što je malo ko mogao da zamisli pre 20 godina.

Helbah je ocenio da je EU pred velikim izazovima i da se menja.

Kao što je rekao francuski predsednik Emanuel Makron, potrebno je da se EU reformiše, ali to nikako ne znači da isključujemo dalje krugove proširenja. Izazovi postoje sada, a ne za 10 godina, rekao je on.

Evroskepticima u Srbiji imam da poručim da Srbija i zemlje regiona moraju da sprovedu reforme, bez ili sa pristupanjem EU kako bi mogle da nađu svoje mesto u globalnoj trci, kao i to da Nemačka neće odustati od proširenja EU, poručio je Helbah.

O dobrim bilateralnim odnosima, prema njegovoj oceni, govore i podaci da u Srbiji radi oko 400 nemačkih kompanija.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je da je bio dug put od raspisivanja međunarodnog arhitektonskog konkursa do današnjeg kamena temeljca za novo zdanje ambasade u Kneza Miloša 74-76.

Očekujemo da će radovi biti završeni na leto 2020. godine i da će nova zgrada odražavati sjajne bilateralne odnose Srbije i Nemačke, rekao je Ditman.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da nije mogao zamisliti bolji povod za svoju prvu zvaničnu dužnost na novoj funkciji i istakao da Beograd želi da stvara nova prijateljstva, ali i da čuva stara.

Nadam se da će nova prijateljstva, partnerstva i dogovori između naša dva naroda biti postignuta u novoj zgradi, rekao je Radojičić.

U vremensku kapsulu koja će biti uzidana u temelje nove zgrade ambasade Nemačke ubačeni su današnje izdanje dnevnog lista Politika, pozdravna reč ambasadora i fotografija zaposlenih u nemačkoj ambasadi, kao i set kovanica Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari