Vučić: Srbija je nezavisna i slobodna zemlja 1Foto: EPA/EFFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija nezavisna i slobodna zemlja koja samostalno donosi svoje odluke.

„Mi imamo jednu, srpsku stolicu i na njoj su naši interesi, a to je da imamo odlične odnose sa Ruskom Federacijom“, kazao je Vučić u emisiji Special BN televizije.

On je naveo da je Srbija uspela da „odoli pritiscima i da sačuva svoju politiku vojne neutralnosti i dobrih odnosa sa Rusijom“.

„Ne krijem pred ruskim predsednikom VladimiromPutinom da se nalazimo na evropskom putu, ali da nismo zainteresovani sa NATO. Hoćemo da imamo svoju vojsku, koja će da čuva naše granice, naše nebo i našu zemlju“, kazao je Vučić.

On je rekao da je, pored ekonomskih reformi, ponosan i što se „glas Srbije danas na daleko čuje“.

Vučić je naveo i da je uspeo da Srbiju vrati u poziciju da bude faktor u odlučivanju o budućnosti Kosova.

„To je osnažilo našu poziciju, pregovorima smo kupili vreme da možemo da se vratimo u igru (…) Pametnom politikom smo uspeli da se vratimo u priču o Kosovu i da sačuvamo naše ljude na Kosovu“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, treba uvažiti realnost na terenu.

„Ne možemo pričati da je sve na Kosovu srpsko i da ćemo proterati Albance. To su gluposti i ne mogu to da pričam, jer je to poziv da ljudi gube živote“, kazao je Vučić, dodajući da on to neće činiti.

Predsednik Srbije je ocenio da Kosovo „nije izgubljeno“, ali i da „zamrznuti konflikt nije dobar“.

„Što se tiče razgraničenja, važne su dve stvari. Da je Srbija nezavisna i slobodna zemlja i da ne ostavimo problem Kosova našoj deci i unucima. Bolje da nas boli glava i da izvučemo najviše što možemo za Srbiju i srpski narod“, kazao je Vučić.

Navodeći da razgraničenje na Kosovu nije nova ideja, Vučić je rekao da je stanje sada teže nego je to bilo u vreme kada se nudila podela Kosova, dodavši da je rešenje postizanje sporazuma prema kome „nije sve srpsko, a nije ni albansko i da boli i jedne i druge“.

„Pravo je rešenje da imamo nešto više i da znamo šta je naše i da možemo da gradimo dobre i prijateljske odnose sa Albancima“, kazao je Vučić, ali i dodao da nije optimističan da će doći do dogovora.

On je rekao da nema razloga za raspisivanje prevremenih izbora u Srbiji i da su besmisleni i da nisu utemeljeni zahtevi opozicije koji se odnose na sredjivanje biračkih spiskova „jer su ti birački spiskovi nasledjeni“ od onih koji su sada opozicija.

Vučić je takodje negirao postojanje „medijskog mraka“ u Srbiji, navodeći da u Srbiji postoje mediji koji iz dana u dan iznose kritike na njegov račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari